Ani v lednu zahrada nespí: Vsaďte na cibuli i bylinky

V lednu si můžete mimo jiné vysázet i cibuli
  |   zajímavost

Dokonce i v lednu mají zahrádkáři, ač se to nezdá, plné ruce práce. Je totiž načase naplánovat, jaké rostliny budete chtít vysázet, případně si doma připravit jejich sazeničky, a zajistit si tak pořádný náskok.

Leden je, co se týče práce na zahrádce, poměrně klidným měsícem. O to více času nám zbývá na plánování.

Rozhodně se tedy hned na začátku roku vyplatí rozmyslet si, jakou zeleninu a další rostliny hodláte později na záhony vysázet, a předem si vše připravit. V momentě, kdy se venku dostatečně oteplí, tak budete mít pořádný náskok.

Cibule

V lednu si můžete doma předpěstovat například cibuli. Ideálně byste měli k výsadbě použít široké, mělké květináčky a semínka cibule zasadit maximálně do hloubky 1 cm. Nakonec květináč přikryjte průhledným igelitem. Tím vytvoříte ideální podmínky pro klíčení. Klíčky se objeví zhruba za 10 až 14 dní. Nakonec stačí jen počkat na ideální podmínky k přesazení na záhon.

Bylinky

Bylinky jsou ideální rostliny, které si můžete vysadit i v lednu. Stačí je umístit v malém květináčku na okenní římsu, kde se jim bude skvěle dařit. Vlastnoručně vypěstované bylinky můžete používat k dochucení celé řady pokrmů. Ideální je sáhnout třeba po tymiánu, pažitce, petrželce či estragonu.

Hledíky

Mezi okrasné rostliny, na které byste v lednu neměli zapomenout, patří mimo jiné i krásné hledíky. Těmto květinám trvá poměrně dlouho, než vykvetou, takže malý náskok v podobě sazeniček jistě přijde vhod. Široký, mělký květináč naplněný vlhkým kompostem, posypte semínky a překryjte igelitem. Sazeničky vám vyklíčí přibližně za 10 až 21 dní.

Lobelie

Rozhodně byste neměli zapomenout ani na sytě modré lobelie, které udělají parádu na každé zahrádce. Semínka této rostliny zasaďte jen mírně pod povrch zeminy do mělkého květináčku naplněného vlhkým kompostem a květináček překryjte igelitem. Semínka vyklíčí za 14 až 21 dní.

Hvozdík

V lednu můžete vysadit i oblíbený hvozdík. Semínka zasaďte do mělkého květináče naplněného vlhkým kompostem a přikryjte igelitem. Vyklíčí vám za dva týdny až jeden měsíc.

Zdroj: Homes and Gardens

KAM DÁL: Zahrada v létě: Nejčastější chyby, kterými si ničíte trávník.

Klíčová slova: