Recept na dobrotu, kterou si zamilují i vaše děti. Příprava trvá 5 minut a banány mohou být i čerstvé

Vyzkoušejte tradiční banana bread neboli banánový chlebíček trochu jinak
  |   zajímavost

Klasický banana bread, tedy banánový chlebíček, není zrovna u každého dítěte oblíbený. V naší verzi si ho ale zamilují i ti malí nezbedové, kterým třeba vadí právě ten typický banánový nádech. Co děláme jinak? 

Přes léto většinou pečeme ovocné koláče a bublaniny podle toho, co zrovna dozrává na našich zahrádkách. Pokud máte chuť na změnu a třeba překvapit děti a vnoučata něčím, z čeho nepolezou jahody, meruňky, třešně nebo rybíz, pak je ideální variantou banánový chlebíček v odlehčené verzi. 

Už podle názvu je jasné, že základem jsou banány. A náš recept určitě nestojí na tom, že musí být pěkně přezrálé a hnědé. Klidně použijte ty, které jste včera koupili, budete jich potřebovat o polovinu méně než těch mazlavých z původní verze receptu. 

Předehřejte troubu na 180 °C a dejte se do přípravy těsta. Nejprve promíchejte sypké části ingrediencí, tedy 250 g polohrubé mouky, kterou můžete nakombinovat klidně napůl s moukou kokosovou, jeden kypřicí prášek do pečiva, půlku vanilkového cukru a pokud nechcete děti přesladit, postačí jen 3 lžíce třtinového cukru. Přidejte špetku soli a dvě lžíce holandského kakaa.

Vedle v misce rozmačkejte 3 větší banány se dvěma lžícemi mléka, můžete použít i rostlinné nebo sojové, přidejte jedno vejce a následně zamíchejte obě směsi dohromady. Nejlépe v mixéru nebo kuchyňském robotu na střední otáčky a jen krátce. Do pečicím papírem vyložené formy vlijte těsto a navrch jej zasypejte lentilkami. Ty mohou být rozkrájené nebo celé, dodají chlebíčku křupavou krustu a děti budou nadšené. Samozřejmě můžete místo bonbónků použít třeba kokosové chipsy nebo mandle či ořechy. Tyto ingredience lze také vsypat i přímo do těsta. 

Celá příprava vám nezabere déle než pět minut a pak už jen necháte těsto péct bez otevírání trouby 45 minut na 180 °C a pak dalších 15 minut na 160 °C. Po hodince přístroj vypnete a nechte chlebíček dojít ještě 15 minut v horké troubě. 

Vláčná chuťovka pro děti

Děti už budou určitě stát v kuchyni a dožadovat se svého schnittu, protože bannana bread nádherně provoní celý dům či byt. Po vychladnutí jej můžete dozdobit šlehačkou, přelít vanilkovým krémem anebo sníst jen tak, protože tahle dobrota žádné další vylepšení už nepotřebuje. Anebo posypat lentilkami, protože těch přece není nikdy dost.

A v čem je tento banana bread jiný oproti tomu podle tradičního receptu? Nerozměklé banány dodají těstu vláčnost a buchta bude krásně klouzat do krku. A pokud vám snad zbyde kousek ještě na druhý den, věřte, že vám dobře zabalená v mikrotenu určitě nevyschne. 

KAM DÁL: Levné a chutné osvěžení: Jak připravit ten nejlepší ledový čaj.

Klíčová slova: