Rakovina slinivky břišní: Na co si dávat pozor na toaletě

Jedním z hlavních rizikových faktorů vzniku rakoviny slinivky je kouření
  |   zajímavost

Jako všechny druhy této zákeřné nemoci je nutné i rakovinu slinivky rozpoznat co nejdříve. Postupem času se totiž může rozšiřovat do okolních tkání a její léčba se tak ztěžuje. Naštěstí ji můžete rozpoznat včas pomocí hned několika symptomů.

Slinivka břišní je orgán, který produkuje enzymy nezbytné ke správnému zažívání a mimo jiné našemu tělu také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Rakovina slinivky břišní se bohužel u velké části pacientů nijak neprojevuje, dokud se nemoc nerozšíří i do dalších částí těla, není to ale pravidlem, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.

Rozhodně tedy není od věci vědět, jakými příznaky se tato nemoc projevuje, a dávat si na ně pozor.

Symptomy rakoviny slinivky

  • bolest břicha
  • žluté zbarvení pokožky a očního bělma
  • svědění pokožky
  • vznik cukrovky
  • zhoršení cukrovky u pacientů, kteří touto nemocí již trpí
  • extrémní únava
  • vznik krevních sraženin

Na některé ze symptomů této nemoci je potřeba dávat si pozor také při odchodu na toaletu. Mezi příznaky rakoviny slinivky totiž patří také velmi tmavá moč a světlá stolice.

Pokud u sebe zpozorujete výše zmíněné symptomy, neznamená to automaticky, že u vás vznikla rakovina slinivky. Některé ze symptomů této nemoci totiž mohou značit i vznik několika dalších onemocnění. Rozhodně ale není radno tyto příznaky ignorovat, v momentě, kdy je na sobě zpozorujete, se co možná nejdříve poraďte s vaším praktickým lékařem.

Rizikové faktory

Vzhledem k tomu, že se tento druh rakoviny často projevuje až poté, co se začne šířit dále tělem, je o to důležitější věnovat se prevenci této nemoci.

Podle Americké společnosti pro výzkum rakoviny lze tomuto závažnému onemocnění do jisté míry předejít vyhýbáním se zlozvykům, jako je kouření a nadměrná konzumace alkoholu, nadváze a obezitě a vystavení se toxickým chemikáliím.

Jak lehce přestat s kouřením najdete zde.

Zdroj: Mayo Clinic, American Cancer Society

KAM DÁL: Vše o vysokém krevním tlaku: Proč je tak nebezpečný a jak mu předejít

Klíčová slova: