Oblíbená letní jídla, která nám ničí zuby. Jak si je vychutnat bezpečně?

Problémům se zuby můžeme předejít mimo jiné i pomocí brčka
  |   zajímavost

Na některé oblíbené letní potraviny bychom si měli dávat velký pozor, mohou nás totiž připravit o desetitisíce v podobě nutné návštěvy u zubaře. Naštěstí ale existuje hned několik způsobů, jak si je vychutnat a zároveň předejít poškození chrupu.

Zejména v letních měsících si většina lidí neodpustí zmrzliny, sladkosti, vychlazené alkoholické nápoje, džusy a další pochoutky. K tomu se podle expertů navíc často připojuje nedodržování naší běžné péče o zuby a katastrofa je na světě.

Na jaké potraviny si při prevenci dentálních problémů dát pozor najdete zde.

K tomu, abychom si náš chrup nenávratně poškodili, totiž podle Dr. Catherine Tannahill stačí i velmi krátký čas. Naštěstí ale existují způsoby, jak náš chrup dokonce i v létě spolehlivě ochránit.

Řada lidí údajně bere letní měsíce jako čas, kdy se mělo jen relaxovat, a často tak upouštějí i od jejich běžných rutin, do kterých patří mimo jiné i péče o chrup a další oblasti osobní hygieny. Experti varují, že dokonce i krátkodobé zanedbávání péče o zuby může mít katastrofální následky. Zkrátka nezáleží na tom, jestli relaxujeme, nebo ne, jestli jsme doma, nebo na dovolené v Karibiku, naše orální hygiena by se nikdy měnit neměla.

„Na dovolené se náš jídelníček navíc většinou liší. Obsahuje více sladkostí, šumivých nápojů, džusů a vín, to vše může naše zuby poškodit,“ prozradila specialistka. Na orální hygienu bychom tedy na dovolené podle expertky rozhodně zapomínat neměli, právě naopak. Na některé běžné zvyky bychom si ale na dovolené měli dávat velký pozor.

Voda z kohoutku

V celé řadě zemí není doporučeno pít vodu z kohoutku, může totiž způsobovat zdravotní potíže. To platí ale i v případě vyplachování úst a umývání kartáčku na zuby.

V zahraničí bychom si tedy podle specialistky měli vyplachovat ústa a umývat kartáček pouze balenou vodou.

Nápoje s vysokým obsahem kyselin

Pokud si na dovolené rádi vychutnáváte koktejly, vína nebo džusy s vysokým obsahem kyselin, je ideální tyto nápoje pít brčkem a nedržet je v ústech příliš dlouho. Můžete tak váš chrup ochránit před poškozením.

Navíc se doporučuje vyhnout se čištění zubů alespoň 30 minut po konzumaci kyselých nápojů. Ovocné a další kyseliny totiž změkčují enamel, který můžete v tomto stavu kartáčkem poškodit. Ideální tak je si ústa pouze vypláchnout balenou vodou a s čištěním zubů půl hodiny počkat.

Vyplivnout, nevyplachovat

Po čištění zubů bychom podle specialistky neměli ústa vyplachovat, ale zbytek pasty pouze vyplivnout. Předejdeme tak odstranění látek, které naše zuby chrání.

Zdroj: Express

KAM DÁL: 6 tipů na okamžitou úlevu od bolesti hlavy a migrény.

Klíčová slova: