Vysoký cholesterol: Exotické ovoce, které vám ho pomůže snížit

Vysokou hladinu cholesterolu v krvi vám může pomoci snížit mimo jiné i bergamot
  |   zajímavost

Vysokou hladinu cholesterolu v krvi bychom rozhodně neměli ignorovat, může totiž vyústit dokonce i v potenciálně fatální zdravotní komplikace, jako je infarkt a mrtvice. Naštěstí existuje hned několik způsobů, pomocí kterých můžeme vysokou hladinu cholesterolu v krvi snížit.  

Cholesterol je voskovitá látka, kterou naše tělo nutně potřebuje k výstavbě nových buněk. Problém ale nastává v momentě, kdy je hladina cholesterolu v našem krevním oběhu až příliš vysoká. Tato voskovitá látka se totiž v takovém případě může hromadit na stěnách cév a v některých případech tak může ztěžovat průtok krve nebo utvořit krevní sraženinu a způsobit infarkt či mrtvici, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.

Vysoká hladina cholesterolu v krvi je většinou výsledkem nezdravého životního stylu. To znamená, že je možné tomuto nebezpečnému stavu alespoň do jisté míry předcházet.

Dokonce i v případě, že váš životní styl považujete za zdravý, je nutné si nechat hladinu cholesterolu pravidelně kontrolovat u vašeho praktického lékaře. Ve většině případů totiž nemá žádné symptomy, pravidelné kontroly jsou tak jediným způsobem, jak zjistit, jestli u vás tento stav nenastal.

Prevence vysoké hladiny cholesterolu

Snížené pravděpodobnosti zvýšení hladiny této voskovité látky v krvi nebo jejího snížení dosáhnete pomocí několika jednoduchých pravidel, které jsou součástí zdravého životního stylu.

  • Při plánování jídelníčku se soustřeďte na ovoce, zeleninu celozrnné potraviny a na to, aby neobsahoval až příliš soli. Ideální je také vyhnout se nadměrné konzumaci živočišných tuků.
Jaký typ snídaně vám pomůže s prevencí vysokého cholesterolu v krvi, najdete zde.
  • Vyhněte se zlozvykům, jako je kouření a nadměrná konzumace alkoholu.
  • Snažte se udržovat si zdravou tělesnou hmotnost.
  • Snažte se být v pohybu po dobu nejméně 30 minut každý den.
  • Vyhýbejte se stresu.

S prevencí vysoké hladiny cholesterolu v krvi vám ale může pomoci i jedno exotické ovoce. Jedná se o bergamot, tedy kříženec pomeranče a citronu. Tento citrus může snížit hladinu cholesterolu téměř o třetinu, jak dokazují studie.

Zdroj: Mayo Clinic, National Library of Medicine

KAM DÁL: Vše o vysokém krevním tlaku: Proč je tak nebezpečný a jak mu předejít.

Klíčová slova: