Největší chyba při sekání trávníku: Podporuje růst plevele a mechu

Sekání trávy začíná už výběrem semene, takže si dejte dobrý pozor na to, co kupujete
  |   zajímavost

Zdá se, že se na sekání trávy nedá nic zkazit, opak je ale pravdou. Dokonce i při této rutinní činnosti totiž můžete v letních měsících napáchat velké škody. Naštěstí se ale té největší chybě lze poměrně jednoduše vyhnout.

Trávníky na většině zahrad nyní vypadají unaveně a suše. Většina zahrádkářů tak má tendenci trávník posekat. To je ale vzhledem k vlně veder, která nás v příštích dnech čeká, podle expertů ten nejhorší možný nápad.

Travnatá plocha na naší zahrádce totiž po posekání začne okamžitě dorůstat a spotřebuje tak veškeré zásoby vody na svůj růst a snadněji tak usychá.

Sekání trávníku ve vlnách veder se tedy důrazně nedoporučuje. Ve dnech, kdy venkovní teploty nedosahují tak závratných výšin, trávu posekat můžeme, ale měli bychom si dávat pozor na nastavení sekačky. Přes celé léto bychom trávu na zahradě měli sekat pouze na vyšší nastavení, při přílišném zkrácení trávníku totiž podporujeme růst plevelu a mechu, který na své zahradě asi nikdo z nás vidět nechce.

TIP: Mech patří mezi postrach většiny zahrádkářů. Přečtěte si, jak se zbavit mechu. 

Ideální je sekat trávník pravidelně, to pomůže trávě na naší zahradě zhoustnout, vždy bychom se ale měli snažit sekat trávu na vyšší nastavení a při vysokých teplotách se sekání raději úplně vyhnout.

Další častou chybou, které se mnoho z nás dopouští zejména v letních měsících, je přílišná zálivka. Travnaté plochy se poté stávají mnohem náchylnější. Ideální je trávník zalévat jen jednou až dvakrát týdně, a to pouze pokud neprší.

Důležité je také si zálivku správně načasovat. Trávník bychom měli zalévat buď brzy ráno, nebo pozdě večer, tedy v momentě, kdy venkovní teploty nedosahují svého maxima, aby se voda ze země neodpařila dříve, než se do ní vsákne.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jak zajistit, abychom vypěstovali sladší rajčata?

Klíčová slova: