Strach z létání: Pomůžeme vám se aviofobie snadno zbavit

S úzkostí v letadle vám pomohou i dlouhé a hluboké nádechy a výdechy
  |   zajímavost

Pokud vás při pouhém pomyšlení na létání polije studený pot, tak nejste sami, stejný problém mají miliony lidí na světě. Naštěstí ale existují způsoby, jak strach z létání neboli aviofobii spolehlivě překonat.

Strach z létání je bohužel velmi běžný. Řada lidí se kvůli němu dokonce i vyhýbá cestování do zahraničí. To ale naštěstí není ten jediný způsob, jak se s tímto problémem vypořádat. Existují totiž ověřené způsoby, které vám mohou pomoci se aviofobie zbavit.

Seznamte se s fakty

Prvním krokem, jak se zbavit strachu z létání, je podle expertů obeznámit se s běžně dostupnými fakty. Většina z nás už někdy slyšela, že je létání statisticky bezpečnější než jízda autem, to je dobrý start. Pokud budete vědět dostatek informací o bezpečnosti letu, úzkost vás nepřepadne tak snadno.

Na stránkách Federální letecké správy se mimo jiné můžete dočíst i to, že šance, že se ocitnete v letecké nehodě, je 1:11 000 000. Najdete tu ale i to, že nehody letadel přežije 96 % pasažérů. Letadla navíc procházejí sérií detailních bezpečnostních testů, které zahrnují i vystavení strojů extrémním podmínkám.

Nahraďte své myšlenky

Důležité je ale také to, abyste se naučili rozeznat, vypustit a nahradit myšlenky, které vedou k úzkosti z létání. Pokud totiž budete neustále dokola přemýšlet nad těmi nejhoršími scénáři, ke kterým může dojít, začnete jim věřit a zachvátí vás panika. Je proto nutné umět tyto myšlenky identifikovat a nahradit.

Například myšlenku: „Nechci létat letadlem, protože si myslím, že havaruje,“ můžete nahradit následovně: „Vím o tom, že mě létání děsí, ale věřím tomu, že to letadlo nehavaruje a já budu v pořádku.“

Rozptýlení

Jedním z tipů, který funguje téměř vždy, je rozptýlení se jinými věcmi. Jednou z možností je si před odletem naplánovat seznam úkolů, které chcete během letu stihnout. Může se jednat i jen o přečtení několika kapitol z vaší oblíbené knihy. Klíčem je nemít příliš času na přemýšlení.

Dýchání

Pokud cítíte, že začínáte panikařit, soustřeďte se na vaše dýchání. Úzkost často způsobuje, že dýcháme mělce a krátce. Naopak dlouhé a hluboké nádechy a výdechy pomáhají našemu tělu, aby se zklidnilo a naše mysl ho většinou následuje.

Zdroj: NBC, Federal Aviation Administration

KAM DÁL: Skřípe vám to ve vztahu? Takhle to napravíte, radí specialistka Veronika Navarro.

Klíčová slova: