Podařilo se natočit největší hlubinnou rybu na světě. Žije v temnotě 2000 metrů pod hladinou

Vědcům se podařilo natočit hlubinnou rybu druhu yokozuna slickhead
  |   zajímavost

Japonští vědci z agentury, která se zabývá přírodními vědami a technologiemi, zveřejnili vzácné video největší známé hlubinné ryby. Jedná se o yokozuna slickhead, který žije přes 1 800 metrů pod hladinou moře, na samém mořském dně.

Vědci z japonské agentury JAMSTEC zveřejnili záběry největší hlubinné ryby, která žije neuvěřitelných téměř 2 000 metrů pod mořskou hladinou. Do míst, kde se tento druh hlubinných ryb vyskytuje, nedosáhnou žádné sluneční paprsky. Tyto ryby tak žijí v naprosté tmě.

Video zachytilo zhruba 6 ryb stejného druhu blížících se směrem ke světlu, které v hloubce vyzařovala podvodní kamera. Nic takového totiž nikdy nespatřily.

Tento hlubinný gigant, kterého se vědcům podařilo natočit, údajně dosahoval délky bezmála tří metrů. Tato velikost se nám může zdát poměrně běžná. V hlubinách ale výskyt ryb, které by měřily několik metrů, rozhodně běžný není. Čím větší totiž tito živočichové jsou, tím více potravy potřebují k životu, a té je na mořském dně nedostatek.

Druh yokozuna slickhead je podle expertů větší než všechny ostatní hlubinné ryby kvůli své specializované anatomii a chování. Jsou totiž skvělými lovci, a to i v úplné tmě, dokáží se tak i na mořském dně lehce uživit i přesto, že k životu potřebují mnohem více potravy než jejich menší podmořští sousedé.

Podle vědců je ale možné, že se v budoucnu vše změní. Předpokládají totiž změny v životním prostředí těchto ryb, které budou následkem globálního oteplování. Tyto změny totiž mohou ovlivnit mimo jiné i jejich přísun potravy a spolu s ním i naděje na přežití.

 

 

 

Zdroj: Live Science, Daily Star

KAM DÁL: Fenka s vrozenou vadou si získala internet. Má neustále překvapený výraz

Klíčová slova: