Poradíme vám, jak udržet banány žluté a pevné až 20 dní. Je to jednoduché

Pokud chcete, aby vám banány co nejdéle vydržely, neskladujte je spolu s dalším ovocem
  |   zajímavost

Banány má v oblibě snad každý. Můžeme je využít nejen jako rychlou svačinku, ale i na zdravé pečení nebo do osvěžujících ovocných šejků. Jediným problémem je, že téměř okamžitě hnědnou, nebo dokonce černají. Tomu lze ale lehce zabránit.

Pokud jste milovníky banánů, ale často se jejich koupi vyhýbáte, protože se vám doma rychle kazí, máme pro vás skvělý tip. Toto sladké měkké ovoce totiž můžete lehce udržet čerstvé až po dobu 20 dnů.

Banány mají pro náš organismus hned několik benefitů. Jsou mimo jiné zdrojem draslíku, vitamínu B6 a spousty energie. Jsou tedy skvělou rychlou svačinkou zejména pro sportovce, kteří potřebují rychle nabrat potřebnou energii na nějaký typ sportovního výkonu, nebo ji naopak doplnit.

Jeden z nejzákladnějších tipů, jak docílit toho, aby vám banány déle vydržely, je zaměřit se na jejich správný výběr. Ideální je koupit banány, které jsou ještě zelené, a nechat je dozrát.

Dalším tipem je nikdy banány neskladovat spolu s dalším ovocem. Banány totiž při zrání produkují ethylen (plyn) a ovoce, které je umístěné v jejich těsné blízkosti, se tak kazí mnohem rychleji. Mísa s mandarinkami, jablky a banány uprostřed stolu je tedy sice krásná, ale z pohledu výdrže daných plodů to zkrátka není ten nejlepší nápad.

Recept na banánový chlebíček najdete zde.

To samé platí o plastových sáčcích. Pokud jste si domů banány přinesli v plastovém pytlíku, nezapomeňte je z něj doma co nejdříve vyndat. Plastový sáček totiž mimo vlhkost zadržuje také plyny, které banány při jejich zrání vylučují, a způsobuje tak jejich rychlejší zrání.

Důležité je taky tento druh ovoce skladovat v suchu, v pokojové teplotě a nevystavovat je přímému slunci. Dokonce i lehce zvýšená teplota může způsobit, že se banány rychleji zkazí, neskladujte je proto v blízkosti trouby či sporáku.

Pokud budete dodržovat těchto několik pravidel, mohou vám banány vydržet čerstvé až po dobu 20 dnů.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jak se zbavit myší: Poradíme vám, jak z domu hlodavce lehce a levně vyhnat.

Klíčová slova: