Alzheimerova choroba: Riziko jejího vzniku může zvýšit oblíbená letní aktivita

Příčiny Alzheimerovy choroby jsou velmi komplikované a pravděpodobně i poměrně variabilní
  |   zajímavost

Toto degenerativní mozkové onemocnění se projevuje mimo jiné ztrátou paměti, změnami osobnosti a změnami nálad. Může ale vyústit až v neschopnost samostatně fungovat. Bohužel na tuto nemoc zatím neexistuje lék, je proto nutné zaměřit se na její prevenci.

Alzheimerova choroba je tou nejčastější formou demence. Vzniká zejména u lidí starších 75 let, není ale vyloučeno, že vznikne i u mladšího člověka, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.

Tato degenerativní mozková choroba způsobuje postupné odumírání mozkových buněk. Projevuje se zejména problémy s pamětí a ztrátou sociálních schopností, ale může vyústit až v neschopnost samostatně fungovat.

Nejprve se tato nemoc projevuje zapomínáním toho, co se stalo, nebo konverzací, kterou jsme vedli. Nejdříve lidé trpící touto formou demence zapomínají události a konverzace, ke kterým došlo nedávno. Příznaky nemoci se ale s postupem času zhoršují, může tedy vyústit ve velmi rozsáhlou ztrátu paměti, která danému člověku znemožní provádět každodenní úkony, a tak i samostatně fungovat.

Na Alzheimerovu chorobu sice zatím neexistuje lék, ale pomocí včasné léčby lze významně zpomalit její šíření. Je tedy nutné vědět, jak přesně se tato choroba projevuje, a v případě, že na sobě zpozorujete její příznaky, okamžitě jednat.

Mezi symptomy Alzheimerovy choroby patří mimo jiné:

  • opakování stejných otázek
  • zapomínání konverzací a událostí
  • problémy s nalezením těch správných slov
  • neustálé pokládání věcí na místa, kam nepatří
  • ztracení se na známých místech

Tato nemoc se ale projevuje také psychologickými změnami, mezi které patří změny nálad, deprese, apatie, nedůvěřivost, podrážděnost a další.

Nápoj, který vám pomůže s prevencí demence, najdete zde.

Mezi rizikové faktory, které zvyšují pravděpodobnost vzniku této nemoci, patří mimo jiné i vysoký věk, nadměrná konzumace alkoholu, nedostatek spánku, downův syndrom, rodinná historie nemoci, úraz hlavy a další.

Vědci zjistili, že rizikovým faktorem vzniku Alzheimerovy choroby může být i oblíbené grilování. Studie totiž dokazují, že konzumace vyššího množství glykotoxinu je spojena se vznikem této choroby. Glykotoxiny se nacházejí v živočišných produktech a jejich množství se v potravinách zvyšuje jejich grilováním, uzením a pasterizováním.

Zdroj: The Guardian, Mayo Clinic, PNAS

KAM DÁL: Rakovina: Tohle ovoce vás osvěží a pomůže s prevencí nemoci.

Klíčová slova: