Tip na výlet: Vydejte se do vratislavské zoo. Ve zdejších akváriích ztratíte pojem o čase a budete si připadat jako potápěči

Podmořský svět je dominantou zoo ve Vratislavi
Zobrazit fotogalerii (9)
  |   zajímavost

Pokud se vypravíte do polského města Vratislav (polsky Wroclaw), určitě byste neměli vynechat návštěvu tamní zoologické zahrady. Patří k absolutní evropské špičce nejen co do počtu vystavovaných druhů živočichů, ale také svým moderním provedením a službami.

Vratislav je z České republiky velmi dobře dosažitelná autem po dálnici. Kdo nerad řídí, může se na cestu vydat některou z přímých autobusových linek. Zajímavá je také varianta vydat se do Vratislavi přes Jeseníky, kde se dá přespat v některém horském penzionu a cestu si tak rozdělit na dvě půlky. I vedlejší cesty jsou v Polsku na dobré úrovni, třeba z Králíků je cesta kratší i rychlejší, než pokud pojedete po dálnici.

Samotná zoo se nachází nedaleko centra, na Velkém ostrově ve čtvrti Biskupin. Stačí přejet most  Zwierzyniecki přes Odru a vybrat si jedno z mnoha placených parkovišť, které jsou kolem celé zoo. S trochou štěstí ale chytnete volné místo zdarma i v některé z přilehlých uliček. Vstupenku je nejlepší koupit dopředu přes internet, případně využít samoobslužné automaty. Rodinná vstupenka vyjde na 195 zlotých, což je v přepočtu asi 1 000 Kč. Super vychytávka je možnost na začátku vzít si tahací vozík, ve kterém můžete vozit vaše ratolesti, pokud se obáváte, že vám v půlce cesty začnou naříkat, že je bolí nohy.

Afrykarium je moře v budově

Vratislavská zoo je jednou z nejmodernějších zahrad v Evropě, její historie je ale také bohatá, byla založena už v roce 1865, což z ní činí nejstarší zoo v Polsku. K vidění je přes tisícovku druhů zvířat, mnohé z nich patří mezi skutečné unikáty.

Největším lákadlem a srdcem zoo je ale proslulé Afrykarium. Jde o obří moderní pavilon, který simuluje africkou krajinu a především moře. Tam zamiřte jako první, dokud máte čas a síly, protože nával je obrovský, před pavilonem je fronta, kterou pouští zaměstnanci dovnitř po částech, aby se Afrykarium beznadějně nezaplnilo lidmi.

Milion litrů vody a stovky ryb

Uvnitř budete procházet obrovskými akvárii (mimochodem největšími v celém Polsku, objem vody je milion litrů), která v některých místech tvoří tunely. Kolem jsou stovky malých i velkých ryb, rejnoci, žraloci i mořské želvy. V místech, která jsou nad vodou, volně létají ptáci, ve vodě se koupou hroši, ze stěny padá nádherný vodopád, pod kterým projdete a znovu se ponoříte do magických hlubin kypících životem. Afrykarium je samo o sobě atrakcí, za kterou by stálo vážit cestu.

Zbytek zoo už je klasičtější, přesto má několik velkých předností. Jednak je celá zoo koncipována tak, že není problém odkudkoliv se vrátit k východu, vše je propojeno stezkami a chodníky, takže si svou cestu můžete sami naplánovat podle vašich preferencí a sil. Druhý velký klad je velikost výběhů. Drtivá většina zvířat má rozlehlé výběhy, které zjevně poskytují zvířatům dostatek prostoru. Třeba lachtani mají k dispozici vodní plochu o velikosti malého jezera. Vše je možné vidět z několika různých míst, pokud je součástí výběhu vodní nádrž, pak někde budou schůdky, které vám umožní pozorovat i to, co se děje pod hladinou.

Zahrada však není jen domovem exotických zvířat, ale aktivně spolupracuje i na ochraně ohrožených druhů. Stará se dokonce i o zvířata, která bohužel v přirozeném prostředí dávno vyhynula, jako jsou například přímorožec jihoafrický nebo jelen milu.

Zoo vám vystačí jako program na mnoho hodin, nicméně pokud budete mít síly a čas, hned přes ulici se nachází rozlehlý park s monumentální Halou Století, zpívající fontánou a stylovou japonskou zahradou. Jako rodinný výlet na jeden den naprosto ideální.

Zdroj: návštěva autora v popisované zoo

KAM DÁL: Podívejte se na náš velký přehled zoologických zahrad.

Klíčová slova: