Vražda prostitutky Otýlie Vranské: Případ, který nedá médiím spát už téměř 89 let. Proč je stále živý?

Jeden z kufrů, ve kterém byly nalezeny části těla Otýlie Vranské
  |   zajímavost

Pravděpodobně 1. září 1933 byly na pražských dvou nádražích odeslány dva kufry, jeden na Wilsonově, druhý na Masarykově. Kufry byly nalezeny V Bratislavě a Košicích o den později. Obsahovaly části lidského těla. Pitva následně prokázala, že se jedná o stejnou ženu. O Otýlii Vranskou. Vrah nebyl i přes vynaložené úsilí nikdy vypátrán. I proto si zasloužil velkou pozornost médií a veřejnosti. Lidé se totiž předháněli, aby policii napráskali vraha. Většinou však šlo ale o způsob, jak si s někým vyřídit účty.

V kufru nalezli kriminalisté části těla patřící ženě, která byla usmrcena dvěma údery do hlavy, předpokládalo se, že kuchyňským sekáčkem. Ihned poté byla hlava oddělena od trupu nespecifikovaným ostrým předmětem. Stejným nástrojem, pravděpodobně nožem, bodl vrah ještě sedmkrát do již mrtvého a bezhlavého těla. Zjistilo se také, že nejméně hodinu před smrtí jedla žena jablko. Tento fakt pomohl později specifikovat, kde Otýlie potkala svého vraha. 

Kde potkala Otýlie svého vraha?

Za dva dny poté uspořádalo policejní ředitelství pro veřejnost výstavu kufrů, ve kterých byly ostatky nalezeny. Policisté doufali, že kufry někdo pozná. Někdo, kdo třeba pomohl s jejich dopravením na pražská nádraží, spoléhalo se na taxikáře, nádražní zřízence, průvodčí v tramvaji. Vystaveno bylo také prostěradlo, ve kterých byly ostatky zabaleny, a propagační leták ČD, který byl součástí zavazadel. 

Výstavku navštívilo tisíce lidí a ihned byla hlava mrtvoly zveřejněna ve všech novinách. Policie totiž nebyla schopna udržet v takovém množství lidí pořádek. Dvě ženy nezávisle na sobě ženu na fotografii poznali. Šlo o Otýlii Vranskou, která se v Praze živila jako prostitutka. Policie také zjistila, ve které noční kavárně Otýlie jablko snědla. To bylo krátce před půlnocí. Hodinu nato byla spatřena u taneční restaurace, kde byla doslova štamgastem. Dovnitř ale nešla, což už samo o sobě bylo divné. Právě zde musela nejspíš potkat svého vraha. 

Lidi si anonymně vyřizovali účty

Policie během vyšetřování dostala na tisíce dopisů, ve kterých bylo anonymní oznámení pachatele. Všechny byly důsledně prověřovány, což značně ztěžovalo vyšetřování. Bohužel se ukázalo, že část pisatelů si tímto způsobem vyřizovala účty se sousedy a pro ně nepohodlnými lidmi. Poslední anonymní oznámení přišlo 33 let od události. 

Proč se vražda stala tak populární, o tom se dodnes spekuluje. Z hlediska defensivního čtvrcení oběti se totiž nejedná o žádnou výjimku. Předpokládá se, že pachatel vraždy Otýlie Vranské jednal v afektu, o čemž svědčí bodné rány kolem jejího levého prsu. Následně jednal racionálně a snažil se stopy zamaskovat. Zřejmě velmi úspěšně, nikdy totiž nebyl dopaden. O tom, proč měl případ takovou publicitu a má dodnes, můžeme jen spekulovat. Pravděpodobně jde o dílo náhody, možná vystavené kufry s částmi těla... Některé i skutkově závažnější případy upadly v zapomnění, případ Otýlie Vranské ale žije dál. Možná někdy najde své rozřešení.

Zdroj: kriminalistika.eu, denik.cz, blesk.cz

KAM DÁL: Vraždící tchyně Irena Liptáková: Snacha z dětského domova se jí do rodiny nehodila.

Klíčová slova: