Právě jsem zabil tátu: Co dnes dělá Anthony Templet ze šokujícího dokumentu na Netflixu?

Dokumentární série "Právě jsem zabil tátu" si získala na Netflixu velkou popularitu
  |   zajímavost

Je málo těch, kteří neviděli dokument Právě jsem zabil tátu na streamovací službě Netflix. A ti, jež to dokoukali celé, pravděpodobně dlouho poté ještě nevěděli, co si o tom mají myslet. Anthony Templetovi bylo pouhých 17 let, když v červnu 2019 zavolal na tísňovou linku a přiznal se, že zabil svého tátu Burta Templeta. Na první pohled to vypadalo jako chladnokrevná vražda. Pravda byla ale trochu někde jinde. 

Bylo půl čtvrté ráno, když v pondělí 3. července 2019 Anthony třikrát střelil svého otce Burta Templeta v jejich domě v Louisianě, čímž ho usmrtil na místě. "Právě jsem zabil tátu,“ řekl dispečerovi na čísle 911. Ani tam nedostávají takové zprávy každý den, už vůbec ne, aby jim volal sám vrah. Mladík ale zavolal na tísňovou linku, přiznal se a když dorazily na místo záchranné složky, byl zatčen. Skutečnosti, které ho k tomu vedly, vypluly na povrch až později.

Po 11 letech ho nalezli

Anthony řekl, že to bylo v sebeobraně, navíc ho měl otec více než deset let psychicky týrat a zneužívat. Jeho biologická matka Teresa Thompson řekla, že Burt Anthonyho unesl, když mu bylo 5 let, z Houstonu v Texasu a udělal vše pro to, aby ho před matkou skryl. „Po 11 letech čekání, jestli se někdy dozvím, že můj bratr je stále naživu, je nalezen," řekla tehdy jeho sestra Natasha Templet. "Celé ty roky byl izolován a týrán svým vlastním otcem. Můj statečný bratr se musel naposledy bránit tomu zlému muži.“

"Vytrhl ho z našeho domova," řekla sestra. "Burt a moje máma byli spolu asi deset let a bylo to extrémně násilné."

Anthony vypověděl, že jeho otec byl velmi opilý a choval se agresivně, když ho zastřelil. Dle své výpovědi neměl jinou možnost. Několik měsíců před vraždou mělo mít Burtovo agresivní chování vzestupnou tendenci, opustila jej totiž nevlastní matka Susan. A to s tvrzením, že jí Burt vyhrožoval, že ji zabije. Měla pak požádat o soudní zákaz styku a vypovědět, že jí Burt vyrazil několik zubů.

Susan byla později identifikována jako strůjce telefonátu, který způsobil počáteční hádku mezi Burtem a jeho synem Anthonym. Během soudního řízení projevila svou podporu Anthonymu.

Anthony dětství nikdy neměl. Otec ho držel mimo veřejnou školu, aby ho ukryl před jeho biologickou matkou. V době, kdy byl zatčen, ani nevěděl, kdy má narozeniny nebo neznal svou adresu. V dokumentu je také vidno, jak Burt sledoval Anthonyho po celém baráku kamerami. 

Z vraždy byl případ překlasifikován na zabití

Nejprve byl obviněn z vraždy druhého stupně (takto odstupňováno je v Americe, česká právní úprava zná naopak vraždu prostou, s rozmyslem, úkladnou apod., ačkoliv z hlediska závažnosti umíme vraždu rozdělovat také), později ze zabití. V březnu 2021 přijal prostřednictvím svého právníka dohodu o zabití z nedbalosti. Dostal podmínku pět let, do které se mu připočetla doba strávená ve vazbě. 

"Věděl jsem, že se mě snaží ovládat. Bylo to horší a horší," řekl Anthony.

Byla mu uloženo, aby dodělal střední školu, našel si poradenství a získal buď práci na plný úvazek, nebo pokračoval ve svém vzdělávání. Pokud tyto podmínky splní, jeho trestní rejstřík bude později vymazán. Do vězení tak Anthony nikdy nešel.

To, proč je tato dokumentární série tak úspěšná, je i fakt, že Anthony Templet v ní osobně vystupuje a sdílí své vzpomínky. Celý pořad tak působí velmi autenticky. Dnes je mu 20 let a stále je v podmínce. Žije údajně v Louisianě v Americe a dodržuje podmínky dané soudem, aby mohl jednou požádat o výmaz z rejstříku trestů. Znovu se spojil se svou biologickou matkou a další rodinou.

"Přeju si, aby byl Anthony v životě úspěšný. Žil neuvěřitelně beznadějný život a nikdo mu nepomohl, dokud nezastřelil svého otce," řekl jeho právník Jarrett Ambeau.

Zdroj: goodto.com, oxygen.com 

KAM DÁL: Na obrazovky míří závěrečná řada Policie Modrava. Stačilo ale málo a seriál nikdy nevznikl.

Klíčová slova: