Suché paty: Poradíme, jak se jich zbavit lehce a levně. Pomůže ocet a jedlá soda

S hlubokými prasklinami na patách vám může pomoci i obyčejný med
  |   zajímavost

Tento nepříjemný problém se zhoršuje zejména během letních měsíců, tedy zrovna když se nám to hodí nejméně. Někteří lidé mají ale se suchými patami potíže celoročně. Naštěstí se jich můžete velmi rychle zbavit, dokonce vám postačí jen to, co už máte doma.  

Pokud patříte mezi lidi, kteří se raději vyhýbají nošení sandálů, protože se stydí za své paty, nezoufejte. Stačí vám jen pár minut a několik běžných ingrediencí, které už s největší pravděpodobností máte ve spíži, a dokážete zázraky.

Odstranění odumřelé kůže a hydratace

  1. Stačí jen udělat si lázeň na nohy do malého škopku či jiné menší nádoby, do které smícháte ocet s teplou vodou zhruba v poměru 1:3.
  2. Poté stačí jen namočit do ní chodidla a nechat směs působit po dobu 15 minut.
  3. Nejprve je potřeba důkladně z chodidel odstranit tvrdou a suchou kůži. K tomu můžete použít směs jedné hrsti jedlé sody, 2 polévkových lžic medu a pár kapek octa, nebo obyčejnou pemzu.
  4. Následně chodidla opláchněte, osušte a namažte je silnější vrstvou vazelíny smíchané se třemi kapkami citronové šťávy. Nezapomeňte si na nohy navléknout bavlněné ponožky, abyste si neušpinili bačkory či povlečení.

Postup pravidelně opakujte, nejlépe každý den těsně před spaním.

Jak se lehce vypořádat se suchou kůží na těle najdete zde.

Popraskané paty

Tento postup je ale potřeba změnit, pokud máte paty popraskané až do krve. V takovém případě je nutné vyhnout se jak citronové šťávě, tak i octu.

  1. Místo toho je ideální si do teplé lázně na nohy rozpustit minimálně 3 lžíce medu, který má antibakteriální vlastnosti a pomůže vám tak s hojením bolestivých prasklin.
  2. Nakonec jen nohy osušte a natřete je obyčejnou vazelínou či jiným typem tuhého hydratačního krému.

Zdroj: Times of India, Onlymyhealth

KAM DÁL: Problémy se spánkem: Pomůže oblíbený horký nápoj.