Jak posílit imunitu: 4 jednoduché kroky, které zvládne opravdu každý

Proč si nepomáhat přírodní cestou, pokud je to možné?
  |   zajímavost

Vysoké letní teploty pomalu klesají a spolu s pomalým, ale jistým nástupem podzimního počasí je nutné myslet i na naši imunitu. Čím dříve s posilováním imunity začneme, tím lépe. Je to jednodušší, než si myslíme.

K tomu, abychom posílili náš imunitní systém, nepotřebujeme dělat nic příliš složitého, ani utrácet tisíce za nespočet doplňků stravy. Ve většině případů se stačí pouze soustředit na dodržování těch úplně nejzákladnějších faktorů, které naši obranyschopnost ovlivňují nejvíce.

Doplňky stravy

Nejrůznější vitamíny a jiné doplňky stravy nám mohou s posílením imunitního systému velkou měrou pomoci, není ale nutné za ně utrácet tisíce a brát jich každý den 10 nebo více. Stačí se jen zaměřit na ty, které k posílení naší obranyschopnosti potřebujeme nejvíce. Ideální je pravidelně užívat především zinek, selen a vitamín D, jak dokazují studie.

Vyvážený jídelníček

Na dostatečný příjem ostatních živin bychom se měli zaměřit hlavně prostřednictvím úpravy našeho jídelníčku. Nedostatek vitamínů a minerálů, které by v naší stravě měly být hojně zastoupeny, totiž může vést k oslabení naší imunity.

Ideální je do našeho jídelníčku zařadit velké množství ovoce a zeleniny a vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám.

Dezinfekce

Většina z nás je přesvědčená o tom, že čím více dezinfekce a dezinfekčních prostředků na ruce používáme, tím lépe. Opak je ale pravdou.

K tomu, aby dezinfekční prostředek opravdu zlikvidoval bakterie, je nutné, aby obsahoval 60 až 95 % alkoholu. Dezinfekční spreje a gely s nižším obsahem alkoholu bakterie nezlikvidují a mohou způsobit, že se stanou proti dezinfekci odolné. Ideální je tedy hlídat si obsah alkoholu v dezinfekčních prostředcích a pokud máte tu možnost, vždy upřednostnit umytí rukou vodou a mýdlem.

Pitný režim

To, jak je dodržování pitného režimu důležité, slýcháme neustále. Celá řada z nás ale i přesto denně vypije mnohem méně tekutin, než je ideální. Dostatečná hydratace pomáhá našemu organismu mimo jiné zbavit se toxinů.

Tipy a triky na to, jak dodržovat pitný režim, najdete zde.

Zdroj: GoHealthCochrane Library

KAM DÁL: Olga Menzelová prozradila, jak si zachovat dekolt bez vrásek: Stačí jen minuta denně.