Opičí neštovice: Nemoc už se dokáže přenášet z člověka na psa. Lékařka vysvětluje rizika

K prvnímu zdokumentovanému přenosu opičích neštovic na psa došlo nejspíše prostřednictvím kontaminovaného povlečení
  |   glosa

Došlo k prvnímu zdokumentovanému přenosu viru opičích neštovic z člověka na psa. Událost vyvolala mezi vědci obavy. Jak se od vás mohou zvířata nakazit, na co si dát pozor a čemu se vyhnout vysvětluje zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí MUDr. Kateřina Fabiánová, PhD.

K přenosu opičích neštovic ze zvířete na člověka může dojít hned několika způsoby, patří mezi ně mimo jiné i kousnutí, poškrábání, příprava masa zvířete a přímý nebo nepřímý kontakt s lézemi či tělními tekutinami infikovaného zvířete.

Z člověka na člověka se virus opičích neštovic šíří především prostřednictvím delšího osobního kontaktu. Přenáší se pomocí respiračních kapének nebo kontaktem s infekčními lézemi na kůži daného člověka nebo s jeho tělními tekutinami. Vir se ale může přenést i prostřednictvím kontaminovaných předmětů, mezi které patří mimo jiné i oblečení, ručníky a ložní prádlo.

K prvnímu zdokumentovanému případu přenosu opičích neštovic z člověka na psa došlo ve Francii a popsal ho časopis The Lancet.

Podle MUDr. Kateřiny Fabiánové k přenosu nemoci z člověka na jeho domácího mazlíčka došlo s největší pravděpodobností proto, že nakažený pes spal s jeho páníčky v posteli. Přenos přes infikované ložní prádlo je totiž jedním z možným způsobů nákazy opičími neštovicemi. Ložní prádlo, ručníky a další látky, které se dostávají do kontaktu s kůží nemocného člověka, jsou totiž kontaminované stykem s kožními lézemi či tělesnými tekutinami a mohou tak nemoc dále šířit, a to i na zvířata.

„Přírodní rezervoár viru opičích neštovic je nejasný. V cyklu přenosu ve střední a západní Africe se uplatňují některé druhy veverek, gambijské krysy, plši, primáti a lidé. Například do Severní Ameriky byla infekce zavlečena v roce 2003 dovozem exotických zvířat ze západní Afriky do tzv. pet shopů, kde došlo k nákaze psounů, kteří se chovají jako domácí "mazlíčci", a později došlo k přenosu infekce na děti a chovatele,“ uvádí dále MUDr. Kateřina Fabiánová, PhD.

Jak nákazu opičími neštovicemi lehce poznáte, najdete zde.

„Případ z Francie ukazuje, že v podstatě stejně jako člověk od člověka se může nakazit i domácí zvíře od svých majitelů,“ dodala lékařka. Dále MUDr. Kateřina Fabiánová zdůraznila, že by se infikovaní lidé měli vyhýbat nejen kontaktu s dalšími osobami, ale i se zvířaty. Konkrétně jde o všechny další savce, tedy nejen psy a kočky, ale i křečky, králíky a další hlodavce.

„Existuje riziko zavlečení viru opičích neštovic do populace divokých zvířat na evropském území, kde by se pak mohlo stát endemickou zoonózou se všemi důsledky pro lidskou populaci,“ shrnuje obavy vědců doktorka Fabiánová.

Zdroj: The Lancet, SZU

KAM DÁL: Rakovina střev: Zdánlivě neškodná bolest může být příznakem.