Mrtvice: Pozor na kombinaci dvou běžných vitamínů

Jedním z příznaků mrtvice je i silná bolest hlavy
  |   zajímavost

Doplňky stravy nám mohou pomoci s celou řadou zdravotních problémů a jejich včasnou prevencí. Je ale potřeba si dávat pozor na to, jaké doplňky spolu mícháme. Některé kombinace totiž mohou naše zdraví ohrozit.

Mrtvice, neboli cévní mozková příhoda, je velmi nebezpečný a potenciálně fatální stav, který vzniká v momentě, kdy je přerušeno zásobování krve do mozku. Spolu s krví se totiž přerušuje i přísun kyslíku a živin do mozkové tkáně, která tak začíná během několika minut odumírat, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.

U cévní mozkové příhody je velmi důležité ji rychle identifikovat a okamžitě přivolat lékařskou pomoc. Včasná léčba je totiž u tohoto stavu zásadní, zvyšuje šance na přežití pacienta. Zároveň pomáhá snížit poškození mozku a předejít tak invaliditě způsobené mrtvicí a dalším zdravotním komplikacím.

Proto je velmi důležité vědět, jakými příznaky se tento nebezpečný stav projevuje, a v případě, že je zpozorujete, okamžitě jednat.

Mezi symptomy mrtvice patří:

  • paralýza nebo ztráta citu v obličeji, ruce nebo noze
  • problémy s mluvením nebo porozuměním toho, co říkají ostatní
  • rozmazané nebo zatemněné vidění u jednoho nebo obou očí
  • bolesti hlavy
  • ztráta rovnováhy
  • závrať
  • problémy s koordinací

Naštěstí lze tomuto nebezpečnému stavu alespoň do určité míry předejít. Nejlépe toho dosáhnete dodržováním celkového zdravého životního stylu, do kterého patří pravidelná fyzická aktivita, udržování si zdravé tělesné hmotnosti a vyhýbání se nadměrné konzumaci alkoholu.

Vitamín D a vápník

Studie dokazují, že mimo dodržování zdravého životního stylu je ještě nutné si dát pozor na to, jaké doplňky stravy užíváte. Kombinace vitamínu D a vápníku byla totiž vědci v určitých případech spojena se vznikem mrtvice.

Výzkumníci uvádí, že kombinace těchto dvou látek může mít za následek vznik aterosklerózy. Toto onemocnění způsobuje hromadění tukových látek v tepnách, což může postupem času vést až infarktu nebo mrtvici.

Zdroj: Mayo Clinic, Annals od Internal Medicine

KAM DÁL: Zvýšená propustnost střev: Proč je tak nebezpečná a jak jí předejít.