Obrovská odpočívající kočka na planině Nazca v Peru málem navždy zmizela

Odpočívající kočka na peruánském svahu pochází údajně z doby 100 až 200 let př. n. l.
  |   zajímavost

Obrovská kočka spolu s dalšími zvířaty, která jsou v gigantických rozměrech nakreslená na pláních v Peru, jsou zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Tento přírůstek do rodiny slavných Nazca linií ale málem nespatřil světlo světa.

Mezi gigantickými geoglyfy vytepanými v jižním Peru, známými jako Nazca linie, můžete najít mimo jiné i opici, kolibříka, kosatky, ale i gigantickou odpočívající kočku. Mnozí věřili, že kočka, která je zobrazena povalující se na obrovském peruánském svahu, je postava astronauta. Starodávný geoglyf byl totiž odhalován postupně a lidem, kteří jeho odhalení napjatě sledovali, tak nezbylo nic jiného než hádat.

Vznik gigantického obrazce se podle expertů datuje do doby 100 až 200 let př. n. l., byl objeven v roce 2020 během snah o zlepšení přístupu k jedné z vyhlídek, ze které je možné vidět hned několik geoglyfů nejednou. „Obrazec byl sotva viditelný a chybělo málo k tomu, aby zmizel úplně. Nachází se totiž na strmém kopci, který je náchylný k účinkům přirozené eroze,“ uvedlo peruánské ministerstvo kultury.

Na seznamu světového dědictví UNESCO jsou linie Nazca zapsány již od roku 1994. Byly vytvořeny za pomoci krajinných prvků, mezi které patří kameny, hlína, štěrk, ale i řezivo. Tvoří je stovky geometrických tvarů uspořádaných do zoomorfních obrazců.

Jsou považovány za největší známou záhadu archeologie. Obrazce zvířat jsou totiž tak obrovské, že dokonce ani vyhlídka nestačí k tomu, aby je návštěvníci Peru viděli tak, jak by si přáli. Jediným způsobem, jak si je pořádně prohlédnout, je nad nimi přeletět.

Nachází se zhruba 40 km jižně od Limy a rozkládají se na neuvěřitelných 450 km čtverečních peruánských plání. Objeveny byly již v roce 1927 a dodnes jsou jednou z nejvyhledávanějších turistických atrakcí v Peru.

Zdroj: The Indian Express, The Guardian

KAM DÁL: Dívka zažila horor "To" na vlastní kůži. Klaunům už se nikdy nezasměje.