Putin zakládá vlastní Volkssturm. Pro Němce děti a starci sloužili jen jako potrava pro děla

Volkssturm v Německu
Zobrazit fotogalerii (5)
  |   zajímavost

Válka má jasná pravidla a pokud  se nějaká armáda rozhodne poslat na válečnou frontu staré lidi, civilisty a děti, pak to ukazuje na to, že je ve velkém maléru. Přesně to teď dělá na Ukrajině Vladimir Putin, ale stačí pohled na druhou světovou válku a zjistíme, že tudy cesta nevede. Němcům za druhé světové války jejich slavný Volkssturm příliš nepomohl.

Již delší dobu se objevují zprávy, že Rusové na frontu posílají nejrůznější „dobrovolnické“ prapory složené převážně ze starších mužů kolem padesáti let.

Ruská armáda trpí nedostatkem lidí, takže bere každého, výcvik je minimální, výzbroj zastaralá a bojová morálka nízká. V podstatě všechny tyto charakteristiky platí i na Volkssturm, osobní projekt Adolfa Hitlera, který se na konci druhé světové války snažil zastavit nepřátelské armády pomocí dětí a starců vyzbrojených Panzerfausty.

Nacisté dávali dětem pušku a pancéřovou pěst

K jeho založení došlo 18. září roku 1944, kdy k davům promluvil Heinrich Himmler a oznámil jim, že Vůdce zakládá lidovou domobranu. Vstoupit může každý muž ve věku 16 – 60 let. Všichni projdou výcvikem u SS a zapojí se do hlídkování, ochrany železnic a důležitých vojenských objektů. Výcvik byl ve skutečnosti velmi rychlý a nedostatečný. Zbraně byly tvořeny různými puškami, kulomety a také Panzerfausty, obávanými protitankovými střelami odpalovanými z ramene. Pro Volkssturm byly vyráběny i speciální, levné a velmi nekvalitní zbraně jako Volkspistol nebo Volkssturmgewehr.

Ve válce neobstáli, Rusové je devastovali, Američanům se vzdávali

Jak se situace na východní a západní frontě zhoršovala, byl Hitler stále více přesvědčen, že Volkssturm musí být nasazen přímo na frontě v boji proti nepřátelským armádám. Jednotky domobrany byly nasazeny v přímých bojích jak na východě, tak na západě.

Zbraně vyrobené speciálně pro Volkssturm
- levný samopal MP3008
- Volkspistole - jednoduchá levná pistole z lisovaného plechu
- Puška Volkssturmgewehr - opět z nekvalitních levných dílů
- Poloautomat Gustloff Volkssturmgewehr
 

Na západní frontě docházelo k dezercím a bojová morálka byla nízká, vojáci se rychle vzdávali do rukou spojenců. Volkssturm vzdal například velmi rychle obranu Remagenu. Na východě se snažili bojovat až fanaticky proti Rudé armádě, protože panovalo přesvědčení, že Sověti stejně všechny zajatce okamžitě zastřelí. Relativně dobře si vedli například ve Východním Prusku, kde na chvíli zastavili postup Rusů u Gumbinnenu.

V Brně stříleli na ruské tanky

Největší bojové nasazení Volkssturmu se odehrálo až v bitvě o Berlín, kde se opět neúspěšně starci a děti snažili bránit hlavní město Třetí říše. Na území Československa byly jednotky Volkssturmu zapojeny do obrany Brna, kde se jim podařilo zničit několik sovětských tanků. Celkově se ale dá označit nasazení Volkssturmu na frontě jako fiasko, navíc nasazení dětí do války je válečný zločin.

Spojenci často vzpomínali na špatně oblečené chlapce, kteří po nich různě stříleli z pušek a pak se s brekem vzdávali. Na západní frontě bylo nasazeno asi 150 tisíc členů Volkssturmu, na východní 650 tisíc. Některé jednotky zejména na východě měly až 80procentní ztrátyNasazení Volkssturmu byl projev zoufalství vrchního velení německé armády a naprosto chybných představ Adolfa Hitlera. Podobnou chybu teď dělá Vladimir Putin, když na ukrajinu žene tisíce civilistů posbíraných z celého Ruska, které nalákal vidinou velkých peněz. Drtivá většina z nich se domů vrátí v pytli.

Zdroj: warfarehistorynetwork.com

KAM DÁL: Když se Rusku přestane na Ukrajině dařit, Putin stejně řekne, že vyhrál.