Jak snadno ušetřit: Pomůže vám jednoduchá metoda, která se nazývá "peněžní nádivka"

S šetřením vám pomohou i obyčejné obálky
  |   zajímavost

V současné situaci, ve které se náklady na život neustále zvyšují, se snaží ušetřit asi každý z nás. Ne vždy se nám to ale daří. Na sociálních sítích se ale objevila nová metoda, která vám s tím pomůže, takzvaná "peněžní nádivka" se stala hitem.

Na sociálních sítích se objevuje celá řada různých trendů, většina z nich má ale za úkol pouze pobavit sledující, a tím jejich praktické využití končí. Čas od času se ale v online prostoru zrodí trend, který můžete využít i v běžném životě, a navíc opravdu funguje.

Do této kategorie patří i nová metoda, která vám může pomoci ušetřit mnohem více peněz než doposud. Jde o specifický způsob šetření hotovosti s názvem "peněžní nádivka".

K tomu, abyste mohli s touto metodou začít, nepotřebujete téměř nic, bude vám stačit jen několik obyčejných obálek. Ty vám poslouží k přidělení určitých sum k různým kategoriím věcí a služeb, za které běžně utrácíte každý měsíc. Výhodou této jednoduché metody je to, že je vhodná naprosto pro všechny. Můžete si ji totiž přizpůsobit přímo vám a vašemu životnímu stylu na míru.

Jak začít

Klíčem je nenechávat si svou výplatu na bankovním účtu. Podle tvůrců této metody tak budete mít mnohem lepší přehled o tom, jak přesně vaše těžce vydělané peníze utrácíte a kde byste případně mohli ušetřit. Při placení kartou si totiž řada z nás neuvědomí, jak moc se některé platby za měsíc nasčítají, a před výplatou se poté divíme tomu, kolik jsme za daný měsíc dokázali utratit.

5 tipů, kde a jak ušetřit, najdete zde.

Poté, co si svou výplatu převedete na hotovost, ji stačí rozdělit do jednotlivých obálek nadepsaných názvy kategorií věcí a služeb, za které pravidelně utrácíte určitou sumu peněz. Může se jednat například o nájemné, jídlo, pojištění auta, restaurace, oblečení a další.

Klíčem je nechat jednu z obálek prázdnou a nadepsat si ji buď jako název věci, služby či zážitku, na který šetříte, nebo ji nadepsat zkrátka "ušetřeno".

Na konci měsíce poté můžete tuto obálku "nadít" hotovostí, kterou se vám díky pečlivému rozdělení vašich financí podařilo ušetřit. Řada uživatelů sociálních sítí si tento způsob šetření nemůže vynachválit.

Zdroj: Daily Star

KAM DÁL: Problémy se spánkem: Pomůže oblíbený horký nápoj.