Extrémní sucha odhalila dinosauří stopy pod hladinou řeky. Brzy ale opět zmizí

V americkém Texasu odkryla řeka stopy acrocanthosaura
  |   zajímavost

Stopy staré desítky milionů let spatřily světlo světa v americkém Texasu. Extrémní sucha, která stát letos v létě sužovala, totiž zapříčinila téměř úplné vyschnutí řeky Paluxy. Pod hladinou se objevily stopy acrocanthosaura.

Kvůli změnám klimatu se s extrémními suchy potýká hned několik amerických států. Patří mezi ně právě i Texas, kde extrémní počasí vedlo k odhalení desítek stop hned několika druhů dinosaurů. Stopy, patřící těmto majestátním prehistorickým zvířatům, jsou podle expertů staré zhruba 113 milionů let. Hned několik zachovalých otisků spatřilo světlo světa v texaském státním parku Dinosaur Valley (v překladu Dinosauří údolí).

Park se nachází v severozápadním Texasu, ve kterém extrémní vedra zapříčinila téměř úplné vyschnutí řeky Paluxy, která protéká samým středem státu. Zvíře, které v korytě řeky před desítkami milionů let zanechalo většinu stop, údajně vážilo zhruba 7 tun a měřilo 4,5 m.

V korytě řeky ale můžete najít i stopy dalších druhů těchto prehistorických tvorů. Většina otisků ale patřila acrocanthosaurovi. „Většina stop, které byly nedávno odkryty a objeveny v různých částech řeky v parku, patří acrocanthosaurovi,“ uvedla Stephanie Salinas Garcia, mluvčí parku, pro CNN. Celkem se v korytu řeky našlo zhruba 140 stop, z nichž 60 patřilo právě acrocanthosaurovi. Nechyběly ale mimo jiné ani stopy sauroposeidona, který vážil zhruba 48 tun a měřil neuvěřitelných 20 m.

Za normálních podmínek nebylo možné dinosauří stopy pod hladinou řeky spatřit, byly totiž zaplněny sedimentem. „Možnost najít tyto objevy a zažít ten moment, kdy spatří světlo světa, je vždy vzrušující!" uvedla Garcia.

Očekává se, že stopy budou v několika příštích dnech opět zakryty hladinou řeky. Texasané totiž očekávají vydatné deště. Mluvčí parku ale vysvětlila, že to vůbec není na škodu, tento proces údajně pomáhá stopy chránit před erozí.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sky News (@skynews)

 

Zdroj: The Guardian, CNN

KAM DÁL: Muž si na čelo vytetoval oko, měl k tomu speciální důvod. Prý by ho měli všichni následovat.