Bude někdo řešit rostoucí ceny energií? Evropská komise dělá mrtvého brouka, trpělivost dochází

Ceny energií rostou v celé Evropě
  |   zpráva

Ceny energií v celé Evropské unii nadále prudce rostou, což prohlubuje krizi životních nákladů evropských občanů. Evropská komise však stále mlčí, přitom už včera bylo pozdě situaci řešit. Například zastropování cen na úrovni EU by dávalo smysl. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) proto dopisem vyzval kolegy z Evropského parlamentu, aby se kvůli rostoucím cenám energií připojili ke společné interpelaci na Evropskou komisi.

Cena elektřiny pro dodávky v příštím roce vzrostla na německé burze o 340 % na 650 eur/MWh, zatímco cena plynu obchodovaného v Nizozemsku se zvýšila o 200 % na 280 eur/MWh.

„Zajímá nás, jestli Evropská komise hodlá situaci v nejbližší době kolem rostoucích cen energií řešit, protože aktuální stav ohrožuje občany ve všech státech EU. Koordinovaná opatření na evropské úrovni by mohla radikálně vyrovnat cenové skoky. V červnu 2022 vedoucí představitelé EU zopakovali výzvu komisi, aby v případě potřeby prozkoumala možnost zavedení dočasných cenových stropů,“ říká iniciátor dopisu Tomáš Zdechovský.

Trh s energiemi se vymkl kontrole

Nejen občané, ale i firmy vyhlíží s velkými obavami blížící se topnou sezonu, kvůli které může mnoho z nich uzavřít svůj provoz. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela ve středu uvedl, že se trh s energiemi vymkl kontrole. Podle něj se nabízí řešení na celoevropské úrovni, které spočívá v možnosti stanovení maximální výše ceny energií.

„Pevně věřím, že Evropská komise usilovně pracuje na scénářích, které mohou odvrátit kolaps a zachránit lidi a firmy v celé EU,“ uvádí Zdechovský s tím, že získal podpisy kolegů z různých frakcí. Interpelaci spolu s podpisy odeslal na Evropskou komisi.

KAM DÁL: Bolestivé ječné zrno: MUDr. Běhounek radí s prevencí i s jednoduchou domácí léčbou.