Obchod s lidskými ostatky je v USA částečně legální, nakupují se na e-bayi i facebooku

Již Carl Linné postavil člověka pod druhovým označením Homo sapiens do blízkosti moderních lidoopů
  |   zajímavost

Prokurátor Sean McCormack sdělil médiím, že řešil případ nákupu lidských ostatků přes facebookovou aplikaci Messenger. „Za třicet let jsem se s ničím podobným nesetkal,“ řekl médiím McCormack. Podezřelý měl lahve plné lidských hlav a orgánů. V USA přitom nejde o ojedinělý jev, byznys s lidskými ostatky je totiž legální.

Policie zatkla podezřelého Jeremyho Pauleyho poté, co údajně nakupoval části lidského těla přes facebook. Případ začal v červnu, kdy přišla na policii města East Pennsboro v Pensylvánii stížnost, podle níž se na této sociální síti prodávaly lidské ostatky. O měsíc později obdrželi policisté druhý telefonát, v němž volající oznámil, že zřejmě našel  lidské ostatky ve sklepě domu. Policii sdělil, že našel několik pětilitrových kbelíků obsahujících "lidské orgány" a "lidskou kůži".

Po prohledání místa byly ostatky odeslány k doktoru Waynu Rossovi, soudnímu patologovi. Ten potvrdil, že v lahvích se nacházela mimo jiné polovina hlavy, celá hlava s odstraněnou lebeční čepicí, tři mozky, jedny játra, jedna pánev, kus kůže s bradavkou a čtyři ruce. Všechny ostatky byly skutečně lidské.

Ostatky na messengeru

„Další vyšetřování odhalilo, že podezřelý nakupoval lidské ostatky prostřednictvím služby Facebook messenger", uvedla ve svém prohlášení policie. Zjistilo se, že ostatky prodávala jistá Candace Scottová, která je kradla z márnice v Arkansasu. Oficiálně byly majetkem místní univerzity. Pauley byl sice zatčen, ale na kauci 50 tisíc dolarů zase propuštěn. Žádné vážné obvinění mu nehrozí.

Žádný federální zákon nezakazuje vlastnit, kupovat nebo prodávat lidské ostatky, pokud se nejedná o indiánské pozůstatky. Pokud chcete mít doma sbírku lidských hlav, v Americe můžete. Jen 38 amerických států má vůbec nějaké zákony, které obchod s ostatky řeší, většinou jsou ale naprosto vágní.

Stovky lebek na e-bayi

Například mezi lety 2012 až 2013 bylo na e- bayi vystaveno 454 lidských lebek s průměrnou vyvolávací cenou kolem 650 dolarů. O několik let později zažíval obchod s částmi lidských těl velký rozmach také na instagramu. I zatčený Pauley, který se označuje za sběratele podivností, vlastnil také 15-20 lidských lebek plus tři celé kostry. Tyto nákupy však byly podle policie "velmi staré a pocházely z legálního nákupu".

Jako koupit kradené auto

Pauleyho případ se tak točí na tom, že ony ostatky nekoupil legálně, nýbrž šlo o kradené zboží. V podstatě je ve stejné situaci jako kupec auta, kterému se snaží policie dokázat, že věděl, že vozidlo je kradené. V tomto případě byly kradené části dary univerzitě, které měly sloužit k vědeckým a vzdělávacím účelům.

Zdroj: iflscience.com

KAM DÁL: Protahování lebky jako cesta ke kráse.

Klíčová slova:
USA