Jak žít déle: 5 běžných potravin, které vám pomohou dosáhnout dlouhověkosti

K dlouhověkosti přispívá dokonce i obyčejné zelí
  |   zajímavost

Asi každý z nás se chce dožít co nejvyššího věku, a to v co nejlepší formě. Jedním z důležitých faktorů, který nám k tomu může dopomoci, je naše strava. Existuje hned několik potravin, které vám přidají léta "navíc".

Ideálním způsobem, jak se dožít co nejvyššího věku, je zkrátka dodržovat celkový zdravý životní styl, do kterého mimo jiné patří i pravidelná fyzická aktivita, vyhýbání se zlozvykům, jako je kouření nebo nadměrná konzumace alkoholu, a vyvážený jídelníček.

Existují ale některé potraviny, které vám s touto snahou mohou pomoci a v ideálním případě vám při jejich pravidelné konzumaci přidat hned několik let navíc.

Fazole

Tento druh luštěnin obsahuje celou řadu prospěšných živin, bez kterých se naše tělo neobejde. Patří mezi ně mimo jiné i vysoké množství proteinu a vlákniny.

Studie dokazují, že jejich pravidelná konzumace snižuje riziko předčasné smrti.

Brukvovitá zelenina

Tento typ zeleniny, do které se řadí mimo jiné i květák, růžičková kapusta a zelí, přispívá ke správnému fungování našeho zažívání, které je velmi důležité pro náš celkový zdravotní stav. Dále také obsahuje vitamíny K, C a A, které jsou spojeny s dlouhověkostí, jak dokazují výzkumy.

Bobule

Borůvky, jahody, maliny a další bobulovité plody nám mohou mimo jiné pomoci i se zpomalením kognitivního poklesu a se zlepšením paměti, jak dokazují studie, což je zejména v pozdějším věku velmi důležité. Snižují ale také riziko rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a bojují se záněty v těle.

Listová zelenina

Tento druh zeleniny je výzkumy spojován s nižším rizikem předčasné smrti. Snižuje totiž riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, které jsou jednou z hlavních příčin předčasných úmrtí až o 15,8 %, jak dokazují výzkumy.

Vlašské ořechy

Pravidelná konzumace vlašských ořechů vám může pomoci se snížením rizika vzniku rakoviny, srdečních onemocnění a dalších vážných chorob. Dále také snižuje zánětlivost v těle a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi. Studie dokazují, že zařazení vlašských ořechů do vašeho jídelníčku vám může pomoci žít o necelé 2 roky déle.

Zdroj: Eating Well, Mayo ClinicScience DirectThe Americal Journal of Clinical Nutrition, National Library of Medicine, Current Developments in Nutrition

KAM DÁL: Jak udržet salát čerstvý a křupavý až po dobu jednoho měsíce.