Jak nejlevněji ohřát vodu: V hrnci, nebo v konvici?

Při ohřevu vody záleží i na jejím množství, vždy proto ohřívejte jen tolik vody, kolik potřebujete
  |   zajímavost

Cena energií a spolu s ní i náklady na život neustále stoupají, většina domácností se tak snaží ušetřit, kde se dá. Dokonce i malé výdaje, jako je například cena za energie na ohřev vody, se mohou v průběhu roku pořádně nasčítat.  

V dnešní době už je napouštění si horké vany pro většinu domácností luxusem, stejně jako přístroje náročné na spotřebu energie. Pořádně nasčítat se ale mohou i běžné činnosti, na kterých zdánlivě až tolik nezáleží, jako například to, jak ohříváte vodu.

Řada z nás totiž nemá ani to nejmenší tušení, jestli je levnější ji ohřát v konvici či v hrnci na sporáku.

Při vaření vody přitom můžeme ušetřit až několik set korun ročně. Záleží mimo jiné také na tom, jestli máte elektrický nebo plynový sporák. V případě, že k vaření používáte elektrický sporák, při ohřevu vody hrnci neušetříte, zcela jiná situace však nastává, pokud doma máte ten plynový.

"Ohřev vody v rychlovarné konvici stojí stejně jako na elektrické varné desce, obě spotřebují na ohřev vody přibližně stejné množství elektřiny. Pokud vodu ohříváte na plynové varné desce, vyjde vás ohřátí vody v hrnci mnohem levněji, náklady na jednotku plynu jsou totiž levnější než na jednotku elektřiny," uvedl pro Wales Online expert v oboru.

Jednoduchou metodu na to, jak snadno ušetřit, najdete zde.

Poklice a termoska

Ušetřit na ohřevu vody ale můžete také celou řadou dalších způsobů. Při ohřevu vody, a to jak v konvici, tak na varné desce, totiž mimo jiné záleží i na jejím množství. Ideální tak je neohřívat více vody, než na vaření nebo k přípravě horkého nápoje potřebujete. Spotřebujete tak velké množství energie navíc zcela zbytečně.

Pokud se vám ale někdy přece jen stane, že vám vařicí voda po ohřátí zbyde, můžete ji přelít do termosky a uchovat ji tak teplou, abyste ji zbytečně neohřívali znovu.

Dalším trikem, jak ušetřit při ohřevu vody, je při jejím ohřevu v hrnci navrch vždy umístit pokličku, voda tak dosáhle bodu varu mnohem rychleji a spotřebujete tak mnohem menší množství energie.

Zdroj: Wales Online

KAM DÁL: Vypadávání zubů: Viníkem může být káva. Dejte si pozor na to, jak ji pijete.