Krys je letos hodně. Proti těmto hlodavcům se však dá účinně bránit

Krysy nesnáší pach octa a česneku
  |   zajímavost

Všichni hlodavci, včetně nejobávanějších krys, to měli přes léto poměrně lehké. Všude byl dostatek potravy a krysy tak měly ideální podmínky k rozmnožování. Podle expertů nás tak možná na zahradách čeká "krysí invaze". Naštěstí jí lze ale poměrně lehce předejít.  

Podle expertů, které cituje web Express, mají krysy letos údajně dorůst obrovských rozměrů. Gigantismus totiž u krys nastává v momentě, kdy mají ideální podmínky, tedy ve chvíli, kdy je kolem nich dostatek potravy. Majitelé zahrad by se tak měli připravit na nepříjemné střety s krysími obry dosahujícími téměř do velikosti králíka, navíc jich s největší pravděpodobností nebude málo.

Jedna krysí samice totiž může mít až 72 mláďat ročně. Mláďata se mohou rozmnožovat dokonce už za týden od svého narození. V tuto chvíli se nejspíše ještě stále skrývají venku, to ale nepotrvá dlouho.

V momentě, kdy se začne více ochlazovat, si budou hledat útočiště na našich zahradách nebo možná dokonce i v našich domovech. Rozhodně proto není od věci se na očekávanou "krysí invazi" pořádně připravit.

Jak zabránit "krysí invazi"

Existuje hned několik léty ověřených kroků, které vám pomohou nechtěným návštěvám na vaší zahradě předejít.

  1. Nejdříve je nutné předtím, než se ochladí, odstranit z vaší zahrady pokud možno veškeré zdroje potravy. To znamená, že ovoce a zeleninu na vaší zahradě byste měli sklidit co možná nejdříve a poté ji skladovat někde, kam se k ní tito hlodavci nedostanou.
  2. Dále je také nutné ze zahrady odstranit veškerý odpadní materiál.
  3. Lákadlem pro hlodavce jsou mimo jiné i ptačí krmítka. Pokud se ho ale nechcete vzdát, postačí ho jen každý den pozdě odpoledne vyčistit či odstranit, aby zbytky krmení krysy nepřitahovaly.
  4. Nenechte na zahradě žádné krysí skrýše. Tou se může stát kůlna, garáž a další. Nenechávejte proto tyto prostory dlouho otevřené. Ideální je také umístit na spodní část dveří kovový proužek, aby se jimi krysy neprokousaly.
  5. Vyhněte se skladování krmiva pro vaše domácí mazlíčky v kůlně, nebo ho dobře zabezpečte.
  6. Zakryjte všechny odtoky vody mřížkami a pokud už na nich máte mřížky umístěné, ujistěte se, že jsou neporušené.
  7. Pokud možno nenechávejte na zahradě žádné zdroje vody.
  8. Pokud máte na zahradě kompost, tak ho otočte a udržujte ho neustále vlhký, jinak by si ho krysy mohly splést s pětihvězdičkovým hotelem.
  9. Skvěle vám poslouží na okraj zahrady nalít ocet nebo nasypat granulovaný česnek. Tyto pachy totiž krysy spolehlivě odpudí.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Hortenzie: Jak je jednoduše oživit, když jsou unavené a zvadlé.