Paul Newman: Skvělý herec, který zemřel na rakovinu plic. Jak této zákeřné nemoci předejít?

Paul Newman zemřel na rakovinu plic v roce 2008
  |   zajímavost

Diváci měli včera možnost zavzpomínat na hollywoodského krasavce Paula Newmana díky francouzskému dokumentu Newmanovy modré oči. Jeho zářná herecká kariéra ho stála život.

Paul Newman si v hollywoodském filmu zahrál poprvé v roce 1954 a velmi rychle se stal hereckou hvězdou. Jedním z jeho největších úspěchů byla role ve filmu Skleněné peklo, kterou ztvárnil v 70. letech. Snímek, ve kterém se slavnostní otevření mrakodrapu změní v zoufalý boj o život, totiž získal hned dva Oskary.

Kariéru herce zejména na samém začátku provázelo kouření, ale i alkohol, a to ne zrovna v rozumné míře. Sám Paul Newman se při zpětném pohledu na život, který vedl, přiznal, že se diví, že "všechen ten chlast, kouření a automobilové závody přežil.

Nakonec se ale u herce, dokonce i po 30 letech, co se kouření a alkoholu vzdal, vyvinula rakovina plic, na kterou zemřel v roce 2008.

Rakovina plic je druhem rakoviny, na který celosvětově umírá nejvíce lidí. Naštěstí jí ale lze do určité míry předcházet.

To největší riziko vzniku rakoviny plic mají kuřáci. Pravděpodobnost, že u vás toto onemocnění vznikne, se zvyšuje s počtem let, které kouříte, a také s počtem vykouřených cigaret. Není ale vyloučeno, že se rakovina plic vyvine i u nekuřáka. Existuje totiž několik dalších rizikových faktorů této nemoci, kterým bychom se v rámci prevence jejího vzniku měli vyhýbat.

Prevence rakoviny plic

  • Kouření – pokud jste nikdy nekouřili, tak nezačínejte, a pokud jste několikaletý kuřák, zkuste přestat. Skoncování s kouřením snižuje riziko vzniku rakoviny plic, dokonce i pokud jste kouřili celá léta.
Jak lehce skoncovat s kouřením najdete zde.
  • Vyhněte se pasivnímu kouření - dokonce i v momentě, kdy vy sami nekouříte, ale inhalujete cigaretový kouř, se zvyšuje pravděpodobnost, že u vás vznikne rakovina plic.
  • Radon – Jedním z rizikových faktorů této nemoci je také vystavení se radonu. Měli byste si proto nechat zkontrolovat jeho hladinu v místě, kde žijete.
  • Karcinogeny – Je nutné se vyhnout také vystavení se nejrůznějším chemikáliím, které by mohly být toxické. Při kontaktu s nebezpečnými chemikáliemi proto vždy noste ochranné rukavice a případně i další ochranné pomůcky.
  • Vyvážený jídelníček – Ideální je do našeho jídelníčku zejména přidat více ovoce a zeleniny a vyhnout se průmyslově zpracovaným potravinám.
  • Fyzická aktivita - Pokud pravidelně necvičíte, měli byste začít. Nemusíte ale trávit hodiny v posilovně, stačí 30 minut střední fyzické aktivity denně.

Zdroj: Mayo Clinic, Express

KAM DÁL: Problémy se zrakem: Může je způsobit jeden oblíbený horký nápoj.