Zahrada v září: Jak připravit trávník na zimu tak, aby vydržel zdravý a krásný

Už teď je dobré pořídit si hnojivo a další nezbytné věci
  |   zajímavost

Spolu s pomalým, ale jistým ochlazováním je nutné připravit naši zahradu na několik následujících chladných měsíců tak, abychom si ji v co nejlepším stavu mohli na jaře zase užít. Klíčem je prevence nemocí, které mohou náš trávník napadnout.

Ideální čas, kdy začít naši zahradu připravovat na zimu, začíná právě teď. Podzim se nezadržitelně blíží a spolu s ním i chladné počasí, které nám, respektive tedy našemu trávníku může zadělat na hned několik problémů. V září je nutné trávník připravit na zimu, jinak ho mohou začít napadat nejrůznější nemoci.

Sekání trávy

V září porostou trávníky stále ještě stejným tempem. Zahrádkáři by tak měli trávník sekat ideálně dvakrát za týden. Postupem času ale kvůli snižujícím se teplotám začne tráva na našich zahradách růst mnohem pomaleji a nebude proto nutné ji sekat tak často.

Vertikutace a provzdušnění trávníku

Před zimou je mimo jiné ideální trávník také provzdušnit a vertikutovat. Přes léto se totiž na trávníku začínají hromadit odumřelá stébla trávy a další materiály, které časem začínají trávník dusit. Tyto rostlinné zbytky totiž zabraňují pronikání vody, kyslíku a živin do půdy. Ideální je proto trávník vertikutovat, odstraníte tak zplstnatělé zbytky trávy a zároveň ho i provzdušníte. Spolu s odstraněním zbytků trávy totiž ulehčíte pronikání kyslíku, živin a vláhy do půdy rozrušením její vrchní vrstvy.

K ruce si můžete vzít buď ruční, nebo benzínový vertikutátor. Při výběru je hlavní si promyslet, jak velkou máte zahradu. Pokud vlastníte pouze menší předzahrádku, budou vám bohatě stačit obyčejné vertikutační hrábě.

Mimo jiné tak také přesekáte travní výběžky, čímž podpoříte růst nových výhonků. Trávník poté zhoustne a omladí se. Vertikutace je ideální provádět dvakrát ročně, a to na jaře a začátkem podzimu.

Rozhodně ale neprovádějte vertikutaci na trávníku dříve než tři roky od jeho vysazení, smí se totiž provádět pouze na dobře zakořeněné trávě. Zároveň je nutné si k jejímu provedení vybrat den, kdy bude sucho. Na mokrém trávníku byste udělali více škody než užitku. Za ideálních podmínek poté stačí trávník "prořezat" jednou v podélném a jednou v příčném směru, ošetřit ho křemičitým pískem a důkladně zalévat.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Krys je letos hodně. Proti těmto hlodavcům se však dá účinně bránit