Artritida: Netradiční aromatická ingredience, která ulevuje od bolesti

Se zmírněním projevů artritidy vám mimo jiné pomohou i oleje s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin
  |   zajímavost

Tento typ onemocnění může být nejen omezující, ale i velmi bolestivý. Projevuje se totiž ztuhlostí a silnou bolestí jednoho nebo více kloubů. Naštěstí ale existuje hned několik způsobů, jak od nepříjemných pocitů spojených s artritidou ulevit.

Artritida se projevuje citlivostí a otokem jednoho nebo většího množství kloubů. Existuje hned několik typů této nemoci, těmi nejběžnějšími jsou osteoartróza a revmatoidní artritida. Rozdílem je to, jak přesně dojde k poškození kloubu.

U revmatoidní artritidy dochází k napadení kloubu naším vlastním imunitním systémem. Výstelka kloubu se poté zanítí a dojde k otoku. Tento typ artritidy může nakonec vážně poškodit nejen chrupavku, ale i kost v kloubu.

U osteoartrózy dochází k poškození chrupavky a následné bolesti a ztuhlosti kloubu jejím opotřebením. Chrupavky v těle slouží k tomu, abychom se mohli pohybovat pohodlně a bez bolesti. V momentě, kdy se chrupavka opotřebí, se ale kosti v kloubech začínají při pohybu třít o sebe a obrušovat se, což je nejen velmi bolestivé, ale může to mimo jiné vést i k zánětu kloubu.

Symptomy této nemoci se liší člověk od člověka, patří mezi ně mimo jiné:

  • omezení pohybu
  • ztuhlost
  • začervenání
  • bolest
  • otok

Prevence

Naštěstí lze tomuto nepříjemnému onemocnění alespoň do určité míry předejít. Riziko vzniku artritidy zvyšují mimo jiné i předešlé úrazy a obezita. Při prevenci artritidy je tak ideální dbát mimo opatrnost i na dodržování vyváženého jídelníčku a pravidelný pohyb, abyste si udrželi zdravou tělesnou hmotnost.

Úleva od bolesti

V momentě, kdy u vás toto bolestivé onemocnění propukne, je hlavní nepřestávat s pravidelnou fyzickou aktivitou. Nemusíte ji udržet na stejné úrovni jako před vznikem tohoto onemocnění, ale rozhodně byste neměli přestávat. V momentě, kdy budete mít pohybu nedostatek, se totiž vaše bolest může znatelně zhoršit.

Pomůže vám ale mimo jiné i zařazení jedné netradiční a silně aromatické ingredience do vašeho jídelníčku. Řeč je o oleji z olihně. V tomto oleji totiž můžete najít obrovské množství omega-3 mastných kyselin, které mají protizánětlivé vlastnosti, jak dokazují studie.

Pravidelná konzumace omega-3 mastných kyselin pomáhá snížit záněty v těle, pacientům trpícím artritidou poté zbavit se nebo alespoň zmírnit jejich potíže.

Zdroj: Mayo Clinic, National Library of Medicine

KAM DÁL: Onemocnění srdce: Jak ho poznat a jak mu předejít.

Klíčová slova: