Vysoká hladina cukru v krvi: Může ji snížit jeden druh listové zeleniny

Z kadeřávku můžete připravit mimo jiné i chutný salát
  |   zajímavost

Jeden chutný druh listové zeleniny vám může pomoci snížit tento nebezpečný stav do několika minut. Vysoká hladina cukru v krvi, neboli hyperglykémie, se zpočátku neprojevuje žádnými symptomy, s postupem času nám ale může způsobit vážné zdravotní problémy.

Nejrůznějšími příznaky se nadměrné množství glukózy v krvi projevuje až v momentě, kdy dosáhne velmi vysokých hodnot. Mezi symptomy, kterými se tento nebezpečný stav projevuje, patří:

  • ztráta hmotnosti
  • rozostřený zrak
  • slabost
  • únava
  • extrémní žízeň
  • časté močení

Pokud na sobě zpozorujete výše zmíněné symptomy, okamžitě se o nich poraďte s vaším praktickým lékařem. Vysoká hladina cukru v krvi totiž může vést až k nezvratnému poškození nervů v končetinách, permanentnímu poškození očí a zraku a ke vzniku život ohrožujících stavů.

Jak snížit vysokou hladinu cukru v krvi

  • pravidelné užívání léku na cukrovku podle doporučení vašeho lékaře
  • vyhýbání se sladkostem nebo potravinám s vysokým obsahem škrobu
  • zbavení se stresu
  • pravidelná fyzická aktivita
  • shození přebytečných kil

Se snížením hladiny cukru v krvi vám ale pomůže i jedna chutná zelenina, na které si můžete pochutnávat celou zimu. Řeč je o kadeřávku. Je chutným zpestřením zimního jídelníčku, kdy je čerstvé zeleniny málo. Kadeřávek totiž roste od zimy až do jara. Můžete ho přidat do polévek, salátů nebo ho zpracovat jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Výzkumy dokazují, že konzumace 7 až 14 gramů kadeřávku v kombinaci s potravinami s vysokým obsahem sacharidů významně snižuje hladinu cukru v krvi po jídle (kdy je nejvyšší). Podle vědců jsou za tyto benefity kadeřávku zodpovědné flavonoidní antioxidanty, které obsahuje. Tyto látky totiž přispívají ke snížení hladiny cukru v krvi v našem krevním oběhu.

Zařazení kadeřávku do našeho jídelníčku má ale i celou řadu dalších benefitů. Díky svému vysokému obsahu vitamínu C, vitamínu E a betakarotenu podporuje naši imunitu. Mimo jiné ale také obsahuje velké množství kalcia, vitamínů K, D a dalších látek, které podporují zdraví kostí. Pomáhá také s prevencí vzniku srdečních onemocnění, ale i rakoviny, jak dokazují studie.

Zdroj: National Health Service, Healthline, BBC, National Library of Medicine

KAM DÁL: Onemocnění srdce: Jak ho poznat a jak mu předejít.