Co pomáhá na pálení žáhy? 7 tipů, jak se zbavit bolesti

Co pomáhá na pálení žáhy?
  |   zajímavost |  Komerční sdělení

Pálení žáhy je běžný problém, se kterým se alespoň jednou v životě potkal již téměř každý. Tento nepříjemný pocit pálení se objevuje v důsledku toho, že se obsah našeho žaludku, včetně dráždivé žaludeční kyseliny, pohybuje jícnem nahoru směrem do úst.

Naštěstí existuje několik domácích řešení, díky kterým můžete pálení žáhy snadno zmírnit či úplně potlačit. Pravdou však je, že účinnost jednotlivých metod se u každého člověka liší. Proto neváhejte vyzkoušet těchto metod hned několik, abyste zjistili, která vám nejvíce vyhovuje. Pokud vás zajímá, co pomáhá na pálení žáhy v těhotenství, tyto tipy z https://www.gogoldentree.cz/tipy/co-pomaha-na-paleni-zahy/ jsou přírodní a fungují i u těhotných žen.

Hledáte účinné řešení na pálení žáhy? Nevíte, co pomáhá na pálení žáhy v těhotenství? Pokud vás pálí žáha pravidelně nebo dlouhodobě, může se ve vzácných případech jednat o vážné onemocnění. Je proto důležité poradit se ihned s vaším lékařem v případě, že na sobě zpozorujete některé z následujících příznaků:

  • silná bolest na hrudi
  • změna barvy stolice
  • krev při zvracení
  • náhlá ztráta hmotnosti
  • potíže s polykáním

Co pomáhá na pálení žáhy? #1 Jablečný ocet

Podle některých babských rad může polknutí malého množství (asi jedna čajová lžička) nezpracovaného jablečného octa smíchaného s vodou snížit hladinu kyselosti v žaludku, a tím zmírnit nepříjemný pocit pálení žáhy.

Co pomáhá na pálení žáhy? #2 Probiotika

Probiotika lze použít při různých gastrointestinálních problémech, jako je průjem, nadýmání a plynatost, ale také jako prostředek ke zmírnění příznaků pálení žáhy. Je důležité, abyste probiotika koupili od důvěryhodného výrobce a ujistili se o jejich dobré kvalitě.

Co pomáhá na pálení žáhy? #3 Žvýkačka

Podle jedné vědecké studie může žvýkání žvýkačky bez cukru, po dobu 30 minut po jídle, snížit hladinu kyselin v jícnu, a tím pomoci ulevit od pálení žáhy. Překvapivé, že?

Co pomáhá na pálení žáhy? #4 Zázvor

Zázvor se odjakživa používá k léčbě nejrůznějších zdravotních problémů. Tento zázračný přírodní lék má zklidňující účinky na žaludek. Dokáže léčit průjem, nadýmání a plynatost. Na pálení žáhy vám pomůže šálek teplého zázvorového čaje nebo sklenka domácí zázvorové limonády bez bublinek.

Co pomáhá na pálení žáhy? #5 Šťáva z aloe vera

Někteří lidé se spoléhají na zklidňující gel z aloe vera. Ačkoli dokáže aloe vera zmírnit podráždění žaludku a potenciálně také snížit množství žaludeční kyseliny, neexistují žádné vědecké studie, které by dokazovaly její účinnost jako spolehlivý lék na pálení žáhy.

Co pomáhá na pálení žáhy? #6 Jedlá soda

Při záchvatech pálení žáhy vám zaručeně pomůže trocha jedlé sody smíchané s vodou, která působí jako antacidum a neutralizuje přebytečnou žaludeční kyselinu, která se dostává do jícnu a způsobuje silné bolesti.

Co pomáhá na pálení žáhy? #7 Banány

Banány účinkují velmi podobně jako jedlá soda. Mají optimální hodnotou pH, která je nezbytná pro zklidnění podrážděného žaludku a zastavení nepříjemných pocitů, souvisejících s pálením žáhy. Navíc textura banánu působí blahodárně na podrážděný jícen, což znamená, že „zabijete dvě mouchy jednou ranou“.

Jak předcházet pálení žáhy?

Nejlepší způsob, jak se vyhnout pálení žáhy, je patřičná prevence. V následujících bodech se dozvíte, jaké změny životního stylu mohou předcházet pálení žáhy.

  • Vyhýbejte se rizikovým potravinám, které způsobují pálení žáhy, jako jsou rajčata, mátový čaj, velké množství česneku a cibule, vlašské ořechy, tvaroh, červená paprika, pepř, tučná a smažená jídla atd.
  • Udržujte si zdravou váhu, protože nadváha zvyšuje pravděpodobnost pálení žáhy.
  • Nejezte pozdě večer a v noci. Zkuste jíst tři hodiny před spaním. Po jídle byste měli počkat minimálně hodinu předtím, než půjdete spát.
  • Zvedněte si horní část matrace nebo použijte silnější polštář.
  • Omezte pití alkoholu a kouření. Alkohol a tabák do značné míry zvyšují riziko pálení žáhy.
  • Noste volnější oblečení. Těsné oblečení může zatěžovat váš trávicí systém.
Klíčová slova: