Jídelníček královny: Jaká jídla pomohla Její Výsosti Alžbětě II. k dlouhověkosti

Královna Alžběta II. měla v oblibě grilované ryby a kuřecí maso
  |   zajímavost

Královna Alžběta II. zemřela ve věku úctyhodných 96 let. Byla nejdéle vládnoucí britskou panovnicí, v čele monarchie stála neuvěřitelných 70 let. S dosáhnutím dlouhověkosti jí pomohl mimo jiné její jídelníček, ve kterém nechyběly ani nejrůznější pochoutky.

Její Výsost královna Alžběta II. zemřela ve věku 96 let poté, co stála v čele své země po dlouhých 7 dekád. Úctyhodného věku dosáhla mimo jiné i díky svému aktivnímu životnímu stylu a vyváženému jídelníčku, který jí připravoval tým špičkových kuchařů.

Měla neomezený přístup k těm největším světovým lahůdkám, nejraději měla ale obyčejná jídla, která si může dovolit každý z nás. Dokonce se nevyhýbala ani sladkým tečkám.

Bývalý královnin kuchař, který pro Její Výsost vařil více než 15 let, vydal knihu s názvem Královské jídlo: Recepty a vzpomínky z palácové kuchyně. Ve svém literárním díle prozradil, jaká jídla měla královna nejraději, kolik jedla porcí a jak byly velké. Královnin jídelníček tak můžeme bez problémů napodobit.

Podle královského kuchaře jedla královna každý den 4 menší porce jídla. Jednalo se o snídani, oběd, "odpolední čaj" a večeři.

Jídelníček královny Alžběty II.

Snídaně královny byla většinu dní velmi jednoduchá, svůj den údajně začínala s šálkem teplého čaje a několika sušenkami, které hned poté následovala miska plná cereálií s mlékem.

Typický královnin oběd byl velmi lehký, zdravý a plný zeleniny. Většinou šlo o nějaký druh grilované ryby, která byla doplněna cuketami či špenátem. Její výsost měla ale kromě ryb v oblibě také kuřecí maso.

Po obědě následoval v paláci "odpolední čaj". Jde o tradiční britský zvyk starý stovky let, objevil se už v období renesance. Lidem tehdy zkrátka chyběla malá svačinka mezi obědem a večeří.

"Odpolední čaj" zahrnuje teplý šálek čaje doplněný několika menšími, nejčastěji okurkovými sendviči a dezerty. Královna si údajně tento zvyk neodpustila dokonce ani na cestách a v pět hodin odpoledne prý zasedla k teplému šálku čaje a pochutnala si na čerstvých sendvičích a koláčkách s džemem a smetanou.

Výjimkou podle jejího kuchaře dokonce nebyly ani cesty na královské jachtě. Královnina večeře byla velmi podobná jejímu obědu. Jednalo se o menší porci masa doplněného zeleninou.

Mimo grilované ryby a kuře královně údajně chutnal i filetový steak s houbovou omáčkou. Královniny pokrmy připravoval tým 20 kuchařů, který jí každý týden odprezentoval nadcházející menu.

Zdroj: TimeExpress

KAM DÁL: Jak překonat chuť na sladké: Tři jednoduché kroky.