Tři "nezničitelné" pokojovky, o které se téměř nemusíte starat

Mezi nenáročné pokojovky patří mimo jiné i oštěpuška nádherná
  |   zajímavost

Pokojové rostliny jsou nejen skvělým bytovým doplňkem, ale také přírodními čističkami vzduchu. Řada z nich je ale poměrně náročná a vyřídit je dokáže, zdá se, i jeden špatný pohled jejich směrem. Naštěstí ale existují i takové, které přežijí téměř cokoliv.

Pokojové rostliny dokáží projasnit a oživit téměř jakýkoliv interiér, řada lidí se jim ale vyhýbá obloukem. Většinou je to z toho důvodu, že s nimi v minulosti neměli zrovna tu nejlepší zkušenost. Pozorovat, jak vám několik pokojových květin pomalu odumírá a jak jejich suché hnědé nebo nažloutlé a zvadlé listy hyzdí náš obývák, zkrátka není zábava. Ti, kteří měli s pokojovými rostlinami podobné zkušenosti, si proto jejich koupi dobře rozmyslí.

Většinou je ale tím hlavním problémem už samotný výběr rostliny. Je nutné si vybrat pokojovku, které se u vás doma bude dařit. Pokud jste v péči o pokojové rostliny začátečníkem nebo péči o ně zkrátka nechcete věnovat tolik času, rozhodně se vyplatí vybrat si jednu z těch, které mají tuhý kořínek.

Existují totiž i pokojové rostliny, na které můžete na nějakou dobu úplně zapomenout a nic se nestane. Jsou ideální volbou nejen pro začátečníky a zapomnětlivce, ale také pro ty, kteří často jezdí na služební cesty nebo jsou zkrátka z nějakého jiného důvodu často mimo byt či dům. Dokonce i v momentě, kdy tyto pokojovky necháte o samotě i několik dní, se jim zkrátka nic nestane.

Tchynin jazyk

Tato rostlina je nejen "nezničitelná", ale i skvěle vypadá a navíc ze vzduchu filtruje toxické látky. Navíc se o ni téměř nemusíte starat. V zimě ji můžete zalévat jen jednou za měsíc.

Oštěpuška nádherná

Jde o malý druh palmy, která pochází z deštných pralesů v jižním Mexiku. Má ráda polostín, pravidelnou zálivku, ale zvládne i několik dní bez zalévání, celkově je zkrátka velmi nenáročná. Navíc i čistí vzduch.

Šplhavník

Jde o pokojovku s listy ve tvaru srdce. Často se používá jako závěsná rostlina, může mít totiž velmi dlouhé výhonky. Zvládne i nižší teploty a je skvělá pro ty, kteří zapomínají svoje pokojovky zalévat. Pokud ale několik vrchních několik centimetrů půdy v květináči vyschne, je čas na zálivku. Je také potřeba dávat pozor na to, aby ji nesnědli vaši domácí mazlíčci, může být totiž mírně toxická.

Zdroj: The Spruce, Smart Garden Guide

KAM DÁL: Orchideje: Jak zajistit, aby vám znovu vykvetly.

Klíčová slova:
byt