Jak se zbavit plísně v koupelně: Levně a jednoduše

Zbavit se plísně v koupelně vám pomůže mimo jiné i ocet a jedlá soda
 

Plíseň se objevuje zejména na vlhkých a uzavřených místech, kam neproudí dostatek čerstvého vzduchu. Tato kritéria bohužel splňuje většina koupelen, není tedy překvapením, že se tam mohou plísně poměrně jednoduše objevit.

Plísně nám v domě nepůsobí pouze dekorativní problémy, jejich odstranění bychom rozhodně neměli odkládat zejména kvůli negativním efektům, které mohou mít na naše zdraví. Plíseň se může objevit kdekoliv, kde jsou k jejímu růstu ideální podmínky. Jde zejména o uzavřená vlhká místa.

Její spóry se k nám domů mohou dostat otevřenými dveřmi, oknem, na oblečení a celou řadou dalších způsobů. Pokud tyto spóry přistanou na místě s dostatečnou úrovní vlhkosti, začnou se rozrůstat. Růst můžou na většině stavebních materiálů, ale i na kobercích, čalounění, tapetách a dalších materiálech.

Dlouhodobé vystavení plísni a jejím všudypřítomným spórám nám může způsobit celou řadu zdravotních potíží. Patří mezi ně mimo jiné sípání, ucpaný nos, začervenání očí, ale i závažnější reakce, například horečka a dušnost.

Pokud tedy ve vašem domě či bytě zpozorujete plíseň, rozhodně byste neměli otálet s jejím odstraněním. To platí dokonce i v případě, kdy je výskyt plísně v domě velmi malý, rychle se totiž rozrůstá.

Jak odstranit plíseň pomocí octa

Spolehlivě odstranit plíseň na dlaždičkách v koupelně můžete mimo jiné i s pomocí obyčejného octa. Díky jeho antibakteriálním a protiplísňovým účinkům si s ní hravě poradí. Navíc jde o jeden z nejlevnějších prostředků, které můžete v boji proti plísním použít.

Potřebujete:

  • ocet
  • láhev se sprejovým uzávěrem
  • starý kartáček na zuby

Postup:

Ideální je ocet nalít nebo nastříkat přímo na místo výskytu plísně a nechat ho působit po dobu zhruba 30 minut.

Poté stačí jen plíseň odstranit z obkladové stěny pomocí starého kartáčku na zuby a místo, kde se nacházela, znovu polít či posprejovat octem a nechat ho působit dalších 30 minut.

Kartáček, který jste použili k čištění plísně, vyhoďte.

Protiplísňová pasta z jedlé sody

Dalším způsobem, jak s plísní na dlaždicích v koupelně lehce zatočit, je výroba účinné pasty.

Potřebujete:

  • jedlou sodu
  • starý kartáček na zuby

Postup:

Jedlou sodu smíchejte s několika lžícemi vody tak, aby vám vznikla hustá pasta. Směs naneste pomocí starého zubního kartáčku na místo výskytu plísně a nechte ji působit po dobu 10 minut, poté plíseň pomocí kartáčku odstraňte.

Zdroj: Centers for Disease Control and Prevention, Family Handyman

KAM DÁL: Zatopená zahrada: Jak lehce zachránit vaše rostliny.