Hubnutí: Potravina, která vám pomůže zbavit se tuku a zahnat hlad

Řecký jogurt vám pomůže zahnat hlad na dlouhé hodiny
  |   zajímavost

Řada z nás by ráda shodila nějaké to kilo navíc, to ale někdy to není tak lehké, jak bychom si přáli. Naštěstí existují potraviny, které vám s hubnutím mohou pomoci. Patří mezi ně i oblíbené snídaňové pochoutky.

Několik nadbytečných kil vám nejspíše nezpůsobí žádné jiné problémy, než to, že nebudete moci dopnout své oblíbené džíny. Problém ale nastává v momentě, kdy "pár kil navíc" přeroste v obezitu. Tento stav je totiž mnohem nebezpečnější, než se zdá.

Obezita je komplexní choroba, která není pouze kosmetickým problémem, ale může negativně ovlivnit naše zdraví. Mimo jiné zvyšuje riziko vzniku cukrovky, onemocnění srdce a rakoviny. Ideální tedy je tomuto onemocnění účinně předcházet nebo se obezity alespoň snažit co nejdříve zbavit.

Hubnutí je ale pro celou řadu lidí téměř nemožným úkolem. Důvody k tomu mohou být různé, nejčastěji jde o kombinaci genů a dalších faktorů, mezi které patří i jídelníček, fyzická aktivita a další.

Proč nehubnu?

Mezi ty nejčastější rizikové faktory vzniku obezity, které můžeme ovlivnit, patří mimo jiné:

  • nezdravý jídelníček
  • konzumace tekutých kalorií
  • nedostatečná fyzická aktivita

Nejčastěji je problémem strava, která obsahuje vysokokalorické potraviny, kam patří mimo jiné i rychlé občerstvení, většina zákusků a další.

Při plánování jídelníčku bychom se měli soustředit zejména na ovoce, zeleninu a další průmyslově nezpracované potraviny. Pozor si ale musíme dát i na tzv. "tekuté kalorie". Jde o nápoje, které obsahují vysoký počet kalorií. Problémem je, že v tekuté formě můžeme přijmout obrovské množství energie, aniž bychom se cítili plní, což může vést k významnému navýšení našeho denního příjmu kalorií a poté i nabírání hmotnosti.

Při snaze o formování postavy se ale samozřejmě nevyhneme ani pravidelné fyzické aktivitě, která nám nejen pomáhá spálit přebytečné tuky, ale také posiluje svaly.

Řecký jogurt

Některé "zdravé" potraviny vám ale mohou s hubnutím pomoci více než jiné. Patří mezi ně mimo jiné i oblíbený řecký jogurt, který obsahuje vysoké množství bílkovin a dokáže tak zahnat pocit hladu na dlouhé hodiny. Ideální je na snídani nebo jako chutná svačinka. Doplnit ho můžete například čerstvým ovocem, oříšky a lžičkou medu.

Zdroj: Mayo Clinic, Express

KAM DÁL: Jak zpevnit povolené paže: Zvládnete to i doma, bez kliků a činek.