Neplaťte více, než musíte: Jak jednoduše ušetřit při úklidu

Na úklidu můžete ušetřit mimo jiné i výrobou čisticích prostředků podomácku
  |   zajímavost

Spolu s neustále narůstajícími náklady na život se řada z nás snaží ušetřit, kde se jen dá. Dokonce i na obyčejném úklidu můžeme ročně ušetřit tisíce, stačí jen dodržovat několik jednoduchých pravidel.

Jedním z nejúčinnějších tipů, jak se vyhnout utrácení větších částek za úklid, je použít věci a ingredience, které už máme doma.

Pokud se chystáte vyhodit nějaké staré bavlněné oblečení, můžete ho rozstříhat a použít ho jako několik hadříků na utírání prachu. Dalším předmětem, který vám pomůže ušetřit, je váš starý kartáček na zuby, který vám skvěle poslouží v momentě, kdy se budete snažit odstranit odolné nečistoty.

Staré kartáčky a oblečení tak rozhodně nevyhazujte, ale recyklujte.

Domácí přípravky na úklid

K úklidu ale můžeme použít také podomácku vyrobené čisticí prostředky, se kterými nejen ušetříme, ale zároveň se vyhneme také používání potenciálně škodlivých chemikálií.

Existuje celá řada způsobů, jak si vyrobit prostředek na dezinfekci, úklid koupelny, uvolnění odpadů a další. Mezi ty nejúčinnější ingredience, které má doma většina z nás, patří obyčejný ocet a jedlá soda. Ocet stačí smíchat s vodou v poměru 1:1 a máte účinný čistič na kuchyňskou linku, který ji nejen zbaví nečistot, ale i vydezinfikuje.

Jak při úklidu použít jednou sodu najdete zde.

Jak ušetřit při praní prádla

Existuje několik spotřebičů, které spotřebovávají výrazně vyšší množství energie než jiné. Pračka je rozhodně jedním z nich. Pokud tedy chcete při praní prádla ušetřit, vždy počkejte, až budete mít tolik špinavého prádla, abyste buben pračky naplnili ze 3/4. Důležité je ale i to, kdy perete.

Jak načasovat praní tak, abyste ušetřili, najdete zde.

Jak ušetřit při mytí nádobí

Při ručním mytí nádobí se rozhodně vyhněte omývání talířů, misek a příborů pod tekoucí vodou. Vyplatí se do dřezu napustit teplou vodu s kapkou jaru a nádobí ve vodní lázni předmýt.

Poté ho stačí už jen pod tekoucí vodou opláchnout. Pokud máte doma myčku, dávejte si pozor na to, abyste ji zapínali, pouze když bude plná. V opačném případě plýtváte vodou i elektřinou.

Zdroj: The Happy House

KAM DÁL: Levná podzimní výzdoba: Jak si domov zútulnit za pár korun.