Ryan Reynolds prohrál sázku a musel na kolonoskopii. Zachránila mu život

Ryanu Reynoldsovi našli lékaři na stěně tlustého střeva polyp
  |   zajímavost

Slavný představitel Deadpoola Ryan Reynolds prohrál sázku a musel absolvovat rutinní kolonoskopii. To ale není vše! Průběh procedury totiž dokonce veřejně odvysílal. Podle lékařů mu zákrok zachránil život. Jak často a od kolika let byste měli na kolonoskopii docházet?

Herec, který se proslavil rolí osobitého superhrdiny Deadpoola, se vsadil s Robem McElhenneym, který je spoluvlastníkem Reynoldsova velšského fotbalového klubu Wrexham AFC. Sázka byla o to, že se McElhenney do roka nenaučí velšsky.

To vše ale na začátku videa Rob uvedl právě v tomto jazyce. Ryan Reynolds tedy sázku prohrál a  musel tak nejen podstoupit kolonoskopii, ale také svůj zážitek veřejně odvysílat.

Nakonec ale zákrok podstoupili oba. Doufali totiž, že tímto způsobem upozorní na to, jak moc je pravidelná kontrola střev důležitá a jak lehce může zachránit životy.

Na začátku videa spolu Rob a Ryan vtipkovali, po výsledku procedury je ale humor přešel. Oběma totiž lékaři ve střevech našli polypy, které se postupem času mohou vyvinout v rakovinu. Kolonoskopie jim tak dost možná zachránila život.

„Odhalil jsem malý polyp na pravé straně vašeho tlustého střeva,“ sdělil lékař herci jeho diagnózu. „Tohle vám pravděpodobně zachránilo život. Bez legrace,“ dodal.

Proč je kolonoskopie tak důležitá?

Pomocí kolonoskopie můžete nejen zjistit příčinu vašich střevních problémů, mezi které patří chronický průjem, krvácení z konečníku a další, ale také včas odhalit vznik rakoviny střev nebo jí předejít pomocí odstranění polypů, které se v ní postupem času mohou přetvořit.

Jak často je nutné na kolonoskopii docházet?

Tato rutinní procedura je doporučena pro všechny starší 45 let a její opakování pravidelně každých 10 let.

Po 45. roku života se totiž významně zvyšuje riziko vzniku rakoviny střev. Pro lidi, u kterých je riziko vzniku rakoviny střev vyšší, může lékař doporučit kolonoskopii i dříve. O tom, kdy a jak často byste měli na tento zákrok docházet, je proto nutné se poradit s vaším praktickým lékařem.

Zdroj: Page SixMayo Clinic

KAM DÁL: Co se stalo s dcerou Paula Walkera, žije také rychle a zběsile?