Břečťan popínavý: Proč se mu raději vyhnout a jak ho odstranit jednou provždy

Zbavit se břečťanu vám pomůže mimo jiné i obyčejný ocet
  |   zajímavost

Břečťan nechává řada lidí růst u stěn svých domů. Rostlina se po nich totiž popíná směrem nahoru a slouží tak jako živá dekorace. Na pohled krásný břečťan popínavý vám ale může způsobit víc problémů než užitku.

Pokud necháte břečťan volně růst u zdi nebo kdekoliv jinde na zahradě, může vám způsobit hned několik nepříjemností, rychle se totiž rozšiřuje. Může proto pokrýt obrovskou část půdy a  zabránit ostatním rostlinám, aby v ní prosperovaly. Vyloučené není, že umí také také poškodit omítku vašeho domu.

Pozor by si měli dát i zahrádkáři, kteří břečťan vysadili v těsné blízkosti nějakého stromu. Může totiž zaškrtit kořeny dřeviny a poničit jeho kůru. Naštěstí ale existuje několik prověřených způsobů, jak se břečťanu zbavit jednou provždy.

Na pomoc si můžete vzít i obyčejný bílý ocet. Vyhnete se tak použití toxických chemikálií a navíc ušetříte.

Jak odstranit břečťan pomocí octa

Nezapomeňte si na sebe vzít ochranné rukavice, abyste předešli podráždění kůže. Listy břečťanu mají voskový povrch, jsou tak velmi odolné proti celé řadě pesticidů hojně využívaných k likvidaci nežádoucích rostlin. Ani ocet není výjimkou.

Ideální tak je vzít si na pomoc zahradní nůžky a listy z rostliny nejdříve ostříhat. To vytvoří na břečťanu otevřenou ránu, pomocí které rostlina směs s obsahem octa snadněji absorbuje.

Potřebujete:

  • ocet
  • jar na nádobí
  • láhev se sprejovým uzávěrem

Postup:

Stačí smíchat 3 litry obyčejného octa s jednou čajovou lžičkou jaru na nádobí. Poté směs nebo její část nalijte do láhve se sprejovým uzávěrem.

Nakonec výhonky břečťanu zbavené listů směsí octa a jaru postříkejte. Dejte si pozor, aby se nedostala i na rostliny, kterých se zbavit nechcete.

Výsledek uvidíte až za několik dní. Zhruba za týden od aplikace domácího pesticidu na břečťanové výhonky začnou hnědnout a uvolňovat své kořeny z půdy. Nakonec stačí jen odumřelou rostlinu odstranit z půdy pomocí zahradních hrabiček.

V případě, že se kořeny rostliny budou vytrhnutí vzpírat, použijte lopatku. Pokud se za týden barva břečťanu nezmění a rostlina se nezačne uvolňovat, proces opakujte.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jak správně sbírat a skladovat jablka: Vydrží čerstvá celé měsíce.