Nasbírejte si kaštany: Můžete s nimi vyléčit nespočet zdravotních problémů

Extrakt z kaštanu koňského nám může pomoci mimo jiné i zbavit se hemeroidů
  |   zajímavost

Extrakt z kaštanu koňského nám může pomoci zlepšit zdraví našich žil a zmírnit záněty v těle. Nejúčinnější látkou, kterou kaštany obsahují, je aescin, který má celou řadu zdravotních benefitů. Víte, co všechno s ním můžete vyléčit?

Ať už se rozhodnete vyrobit si kaštanové masti nebo extrakty doma, či si je dokonce zakoupíte, mohou vám pomoci s celou řadou zdravotních potíží. Jaké jsou ty nejčastější?

Křečové žíly

Kaštanový extrakt pomáhá zmírňovat i chronickou žilní nedostatečnost, která se projevuje mimo jiné i křečovými žilami na nohou. Jde o stav, kdy do nohou neproudí dostatek krve.

Mezi symptomy chronické žilní nedostatečnosti patří mimo jiné:

  • otoky nohou
  • svědění nohou
  • křečové žíly
  • rozšířené nebo zkroucené žíly
  • bolesti nohou
  • křeče v nohou
  • bércové vředy

Podle výzkumů může extrakt z kaštanu zlepšit průtok krve do nohou a zmírnit příznaky tohoto onemocnění díky účinné látce aescin.

Protizánětlivé účinky

Kaštanový extrakt má díky vysokému obsahu aescinu mimo jiné také protizánětlivé účinky. Studie dokazují, že tak pomáhá nejen snižovat míru zánětu v těle, ale také zbavovat se otoků. Jedním z jejich příčin je například hromadění tekutiny v těle.

Pomáhá zbavit se hemeroidů

Hemeroidy jsou poměrně běžným problémem, který lze charakterizovat jako nateklé žíly kolem konečníku. Příznaky tohoto nepříjemného stavu zahrnují svědění, bolest, podráždění a krvácení z konečníku.

Protizánětlivé účinky kaštanového extraktu mohou tyto nepříjemné symptomy zmírnit, jak dokazují výzkumy.

Antioxidační vlastnosti

Kaštany obsahují také celou řadu účinných antioxidantů, jak dokazují studie. Jde o sloučeniny, které našemu tělu pomáhají předcházet poškození buněk volnými radikály.

Prevence rakoviny

Kaštany vám mohou pomoci dokonce i v boji proti rakovině. Aescin, který obsahují, má totiž kromě protizánětlivých i protirakovinové účinky.

Studie poukazují na to, že aescin může do určité míry zabránit růstu nádorových buněk u některých druhů této vážné nemoci. Patří mezi ně mimo jiné rakovina jater, mnohočetný myelom a leukémie.

Zdroj: HealthlineNational Library of Medicine

KAM DÁL: Proč mám pořád hlad? Nejčastější příčiny a jak s nimi zatočit.