S mravenci si to nerozházejme, na jednoho člověka jich je 2,5 milionů. Zaručeně lidstvo přežijí

Když se k vám mravenci nastěhují, je to proto, že jste jim prostřeli plný stůl
  |   zajímavost

Mravenec, malý titěrný tvor, kterého není problém zašlápnout. Přitom je to nejúspěšnější živočišný druh na Zemi a je také nejpočetnější. Mravenců je asi 20 biliard, což je číslo s patnácti nulami. Mravenci tu budou zaručeně déle než lidé.

Počítáním mravenců na Zemi se zabývali vědci v Hong Kongu. Přiznávají, že číslo je naprosto orientační, není žádný způsob, jak mravence spočítat. Vycházeli proto ze stovek studií týkajících se mravenců po celém světě a vyšlo jim číslo, které si stejně prakticky nelze představit. „20 biliard, to je 2,5 milionu mravenců na jednoho člověka. Je to nepředstavitelné. Nedokážeme si představit dvacet biliard mravenců na jedné hromadě,“ řekl Patrick Schultheiss z univerzity v německém Würzburgu, který vedl vědecký tým.

Vědci také spočetli, že celková biomasa této celosvětové populace mravenců je přibližně 12 milionů tun. To je více než u volně žijících ptáků a savců dohromady, naopak celková biomasa lidí činí 60 milionů tun. Na váhu tedy vyhráváme.

Skvěle organizovaní pracanti

Mravenci mají několik zásadních charakteristik. Dokázali osídlit všechny kontinenty vyjma Arktidy a Antarktidy. V extrémně chladných oblastech se jim nedaří, ale jinak zvládnou všechno – pouště, pralesy, bažiny, žijí i v radiací zamořeném prostředí, poblíž sopek nebo ve velkých městech. Jejich schopnost adaptace na cokoliv je mimořádná, jejich organizace práce a oddanost celku naprosto ohromující. Mravenec dokáže uzvednout pětinásobek své vlastní váhy, což je naprosto výjimečný výkon.

První a poslední sex života

Jsou také velmi „nesobečtí“, jsou totiž geneticky naprogramovaní tak, aby se řídili jen zájmy celku. Například mravenci pracující mimo mraveniště po návratu na základnu vyvrhnou část potravy, aby se nasytili ti, kteří pracovali uvnitř. V mraveništi vládne královna, která celý svůj život nedělá nic, než že klade vajíčka. Samci oplodňují samičky za letu, ihned po aktu padají mrtví k zemi. Je to poslední sex jejich života.

Přežijí nás všechny

V České republice je 105 druhů mravenců, na světě pak 12 tisíc. Zajímavé je, že populace mravenců se nijak zvlášť nezmenšuje. Zatímco hmyz celosvětově vymírá kvůli změnám klimatu a lidské činnosti, což je do budoucna dost velký problém, mravenci zdá se nijak nestrádají, byť v některých zemích, jako je třeba Německo, se populace zmenšuje. „Abych byl upřímný, nemám vůbec představu, jestli nějak klesají i počty mravenců,“ řekl Schultheiss. Hodlá se na to zaměřit ve svém příštím výzkumu. Mravenci tady byli dávno před námi a s největší pravděpodobností budou i po nás.

Zdroj: washingtonpost.com

KAM DÁL: Jak se rychle zbavit mravenců doma? Jde to i bez chemie.

Klíčová slova: