Jak ušetřit za elektřinu. Pomohou vám pytlíky s vodou

Pokud chcete ušetřit na provozu mrazáku, rozhodně v něm nenechávejte volné místo
  |   zajímavost

Kuchyňské spotřebiče, mezi které patří lednice, myčka, ale i mrazák, jsou jedny z těch energeticky nejnáročnějších. Naštěstí existují způsoby, jak na jejich provozu výrazně ušetřit.

Jedním z těch největších žroutů energie v naší kuchyni je mrazák.

Na jeho provozu můžeme poměrně lehce ušetřit. Důležité je udržovat mrazák neustále plný. Zaplnění šuplíků či přihrádek v mrazáku totiž pomáhá snižovat jeho spotřebu energie. Pokud tedy nechcete za energie platit více, než musíte, dbejte na to, aby byl váš mrazák neustále plný.

To ale neznamená, že ho musíte až po okraj naplnit mraženými potravinami, naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak mrazák zaplnit i bez nich.

Mrazák totiž spotřebovává obrovské množství energie na ochlazení vzduchu, který se do něj dostane při otevření dvířek. To vysvětluje, proč můžeme ušetřit za energie jen pouhým naplněním mrazáku až po okraj.

V plném mrazáku je totiž mnohem méně prostoru pro vstup teplého vzduchu. Mražené potraviny navíc pomáhají s jeho rychlejším ochlazením na požadovanou teplotu.

Ušetřit za energie vám pomůže obyčejná voda

Pokud tedy máte v mrazáku volné místo, měli byste uvažovat o jeho zaplnění. Pomohou vám s tím mimo mražené potraviny také mrazicí sáčky a voda.

Pokud totiž nemáte dostatek mražených potravin nebo potravinových zbytků, které byste mohli zamrazit, můžete zbývající místo v mrazáku vyplnit pytlíky s vodou. Nebude vás to stát téměř nic, ale pomůže vám to ušetřit až stovky korun ročně.

Další možností je také zbývající místo vyplnit formičkami na led naplněnými vodou. V takovém případě budete totiž nejen šetřit, ale navíc budete mít kostky ledu neustále po ruce.

Ušetřete nejen peníze, ale i čas

Můžete si ale také do mrazáku předpřipravit např. nakrájenou cibuli. Krájení cibule totiž nebaví asi nikoho z nás a je mnohem jednodušší jí nakrájet více najednou.

Stačí jen několik cibulí zbavit slupky a nakrájet je na jemno a osmažit je na pánvi. V momentě, kdy bude cibulka osmažená dozlatova, přilijte na pánev trochu vody a nechte ji zkaramelizovat. Poté už jen počkejte až vychladne, a zamrazte ji.

Základ nespočtu jídel tak budete mít vždy po ruce a téměř bez práce. Ušetří vám to nejen peníze, ale i čas.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jak jednoduše vyčistit zašlé zapékací misky. Rychle a levně.