Jak vyčistit skvrny od červeného vína rychle a jednoduše

Se skvrnami od červeného vína vám pomůže mimo jiné i peroxid vodíku a jar na nádobí
  |   zajímavost

Skvrny od červeného vína jsou jedny z těch nejodolnějších, a to zejména pokud se vám podaří trefit se na bílý koberec či tričko. Naštěstí ale existuje hned několik léty prověřených způsobů, jak se těchto skvrn lehce zbavit.

Pokud se vám stala nehoda, která zahrnovala červené víno, není důvod k panice. Je ale potřeba jednat co možná nejrychleji.

Ať už jde o gauč, koberec nebo tričko, je ideální nejdříve na skvrnu co nejdříve umístit nějaký typ suchého materiálu, který ji do určité míry vytáhne ven.

Použít k tomu můžete jednou sodu, sůl, dětský pudr.

Jde ale jen o to, abyste tímto způsobem červenou skvrnu vysušili, rozhodně skvrnu některým z těchto suchých materiálů nedrhněte, mohli byste celou situaci ještě zhoršit. V některých případech se vám může poštěstit pomocí pudru, soli nebo jedlé sody odstranit skvrnu úplně, a to zejména pokud jste jednali dostatečně rychle.

Skvrna od červeného vína na tričku

Pokud ale pod některým z těchto suchých materiálů skvrna zůstala, nezoufejte. Pokud jde o tričko, můžete k jeho vyčištění použít vařicí vodu. Stačí jen uvařit trochu vody v rychlovarné konvici a nalít ji přímo na skvrnu.

Pokud horká voda nepomůže, můžete zkusit i mléko, které má schopnost část barviva absorbovat. Stačí jen nalít mléko na skvrnu a nechat ho nějakou dobu působit.

Peroxid vodíku a jar

Na odolné skvrny si můžete vzít k ruce mimo jiné i peroxid vodíku a obyčejný jar na nádobí, stačí je jen smíchat v poměru 3:1 a směs aplikovat přímo na skvrnu. Nechte směs jaru a peroxidu vodíku na skvrně působit zhruba po dobu 20 minut a poté ji jen vysajte hadříkem nebo opláchněte, záleží na tom, z jakého materiálu skvrnu odstraňujete.

U skvrn od červeného vína je potřeba si pamatovat zejména to, že je potřeba jednat okamžitě. Při dostatečně rychlé reakci se vám totiž může podařit skvrnu odsát jen s pomocí soli, jedlé sody nebo dětského pudru, tedy téměř bez práce.

Zdroj: La Crema

KAM DÁL: Jak se jednoduše zbavit odolného tuku i během menopauzy.