NASA DART: Test první planetární obrany na světě dopadl úspěšně

Mise DART je prvním krokem k planetární obraně
  |   zajímavost

Vesmírná agentura NASA provedla test, jehož cílem bylo vychýlit malý měsíc Diomorphos z jeho oběžné dráhy. Narazila do něj sonda DART, která byla při nárazu zničena, už nejsme napospas bludným asteroidům.

Test NASA ukázal, že v budoucnu už bychom se nemuseli bát zničující hrozby v podobě asteroidů řítících se směrem k Zemi.

Vesmírná agentura NASA byla totiž schopná jedno z takových těles ve vesmíru naprosto přesně zacílit. Jednalo se o malý měsíc Diomorphos, který měl v průměru zhruba 160 metrů. Asteroid nepředstavoval pro naši planetu žádnou hrozbu, nachází se totiž ve vzdálenosti zhruba 11 milionů kilometrů od Země.

Jednalo se pouze o zkoušku toho, jestli nám současná vesmírná technologie postačí k tomu, abychom určité vesmírné těleso přesně zaměřili a změnili jeho trajektorii.

Planetární mise DART

NASA k tomuto účelu vyslala do vesmíru 570kilovou sondu a naváděla ji tak, aby se zaměřila na asteroid Diomorphos a narazila do něj rychlostí 22 530 km/h. Americké vesmírné agentuře se podařilo sondu navigovat tak, aby došlo k nárazu a test byl tak považován za úspěšný.

To, jestli se podařilo změnit trajektorii tělesa, se ukáže až za několik týdnů. Samotné navedení sondy ke srážce s tělesem vzdáleným 11 milionů kilometrů od Země je považováno za obrovský úspěch.

Tato technologie by nás tak mohla v budoucnu ochránit mimo jiné i před osudem, kterému před 66 miliony let podlehli dinosauři. Tehdy na Zemi dopadlo vesmírné těleso do oblasti dnešního Mexického zálivu a vyhubilo tři čtvrtiny živých organismů na naší planetě.

„Úspěch DART je významným obohacením základní sady nástrojů, které máme k dispozici k ochraně naší planety,“ uvedl Lindley Johnson, důstojník planetární obrany NASA.

„Dokazuje to, že už nejsme v prevenci tohoto typu katastrofy bezmocní. Tento úspěch ve spojení s vylepšenými schopnostmi pro urychlení hledání nebezpečných asteroidů pomocí naší další planetární mise NEO by mohl poskytnout vše potřebné pro naši záchranu,“ dodal.

 

 

Zdroj: NASA, Science Alert

KAM DÁL: Nejhorší místo na internetu, které vedlo k sebevraždám, bylo zrušeno. Prý to ale nepomůže.

Klíčová slova: