Jak vyčistit okna i zrcadla jednoduše a beze šmouh

S čištěním oken vám pomohou mimo jiné i staré noviny
  |   zajímavost

Čištění oken může být zrádné, často na nich totiž zůstávají nevzhledné šmouhy, kterých se zdánlivě nejde zbavit. Záleží zejména na tom, co k vyleštění oken používáte. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak se tomuto běžnému problému spolehlivě vyhnout.

Umývání oken je jedním z těch méně oblíbených typů úklidu. Nejen, že je umývání okenic a zrcadel poměrně náročné a někdy i riskantní, ještě často nedopadá tak, jak bychom si představovali.

Řada z nás se totiž potýká s nevzhlednými šmouhami, který nám kazí výhled, a s čištěním okenic tak musíme začít znova.

Většinou je ale chyba v tom, jaký přípravek na okna používáte, dokonce i v momentě, kdy okna vyčistíte podruhé, se tak můžete dočkat podobného výsledku. To ale není důvod k panice. Za pár minut si totiž můžete doma vyrobit svůj vlastní přípravek na čištění oken a zrcadel, který po sobě šmouhy nezanechá.

Domácí čistič na okna

Stačí vám k tomu jen dvě běžné ingredience, které už s největší pravděpodobností máte doma, a láhev se sprejovým uzávěrem.

Smíchejte ocet s teplou vodu v poměru 1:1 a výslednou směs nalijte do nádoby se sprejovým uzávěrem. Nejen, že se vyhnete použití potenciálně toxických chemikálií, které obsahují některé čističe na okna a šmouhám, ale také ušetříte. Dále už budete potřebovat jen několik starých novin. Nejdříve na okno či zrcadlo nasprejujte směs octa a vody a starými novinami ji z okna setřete.

Novinový papír je při čištění oken skvělým pomocníkem, je totiž mnohem pevnější než papírové utěrky a při úklidu se tak lehce nerozpadne. Navíc tak můžete staré noviny použít na něco užitečného. Papírové noviny proto po jejich přečtení nevyhazujte, ale schovejte si je na později.

Ideální je novinový papír před tím, než se s ním vrhnete na čištění oken, trochu pomačkat. V momentě, kdy se vám jeden kus novinového papíru až příliš nasákne čisticí směsí, ho vyměňte za nový.

Skvělým tipem je také zaměřit se na to, jakými pohyby okenice leštíte. Ideální je vyčistit jednu stranu skla horizontálními tahy a tu druhou vertikálními.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jak chytře a jednoduše ušetřit při vaření: Kde děláte chybu?