Upečte si jablečný koláč s Monikou Absolonovou

Jablečný koláč podle Moniky Absolonové zvládne i úplný začátečník
  |   zajímavost

Jen málokterý dezert se hodí do chladného podzimního počasí více než právě jablečný koláč!  Řadě z nás navíc nyní doma leží bedny plné jablek, které je ideální zpracovat co nejdříve. O recept na ten svůj oblíbený se podělila zpěvačka Monika Absolonová na svém Instagramu.

Pokud hledáte ten nejlepší způsob, jak zpracovat letošní úrodu jablek, vsaďte na jablečný koláč, rozhodně neprohloupíte. Jednoduše si tak můžete zpříjemnit chladná podzimní rána a bude se vám vstávat hned o něco lépe.

Jak správně skladovat jablka, aby vám vydržela co nejdéle? Podívejte se zde.

Monika Absolonová své fanoušky na sociálních sítích pravidelně zásobuje jednoduchými a lahodnými recepty, které si fanoušci zkrátka zamilovali. Prosluly zejména její vánočky, které si oblíbila nejedna česká celebrita - včetně Karla Gotta!

Jablečný koláč

Nedávno přidala také jednoduchý návod, jak si vyrobit chutný jablečný koláč, na kterém si pochutná celá rodina. Recept podle zpěvačky zvládne dokonce i úplný začátečník, není se tedy čeho bát.

Potřebujete:

  • 2,5 kg jablek 
  • 23 dkg hrubé mouky
  • 15 dkg hnědého cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 skořicový cukr
  • plátky másla na horní vrstvu
  • plátky mandlí nebo ořechy na ozdobení

Postup:

  1. Nejprve je nutné jablka zbavit slupky a jádřinců a poté je nastrouhat nahrubo.
  2. Ve chvíli, kdy budete mít jablka nastrouhaná, si vezměte k ruce větší mísu a smíchejte v ní hrubou mouku s hnědým, vanilkovým a skořicovým cukrem a práškem do pečiva.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C.
  4. Nyní je čas připravit si ideálně kulatou dortovou formu. Pokud tuto formu nemáte, nezoufejte, můžete použít i větší zapékací misku.
  5. Dortovou formu nebo zapékací misku vyložte pečicím papírem nebo ji vytřete máslem a na její dno rovnoměrně rozprostřete polovinu nastrouhaných jablek. Na jablka nasypte polovinu směsi mouky, cukrů a prášku do pečiva a rozprostřete ji rovnoměrně až do stran nádoby. Poté postup ještě jednou opakujte.
  6. Nakonec jen stačí jablečný koláč zasypat plátky mandlí a máslem nakrájeným nebo nastrouhaným na tenké plátky a vložit ho do předehřáté trouby.
  7. Koláč pečte dozlatova, zhruba po dobu 40 minut.
Jak si vyrobit vlastní máslo? Inspirujte se zde.

Zdroj: Instagram @monika_absolonova

KAM DÁL: Jak posílit imunitu: Pomůže i lahodná polévka.