Ekzém: Jak se tohoto kožního problému jednoduše zbavit

Nežádoucí kožní projevy jsou jednou z příčin časté péče o pokožku
  |   zajímavost

Ekzém se objevuje především během podzimních a zimních měsíců. Vzduch je totiž v tomto období mnohem sušší a může tak způsobit silný výskyt tohoto kožního problému. Naštěstí existují způsoby, jak příznaky tohoto onemocnění zmírnit nebo se jich zcela zbavit.

Jde o nepříjemné kožní onemocnění, které se projevuje extrémně suchou, začervenalou a zanícenou pokožkou.

Ekzém se většinou objevuje u menších dětí, ale může být diagnostikován i u dospělých. V zimě se výskyt tohoto kožního problému u lidí, kteří jím trpí, zvyšuje. Okolní vzduch je totiž na podzim a v zimě mnohem sušší než po zbytek roku a přispívá tak ke zhoršení příznaků tohoto kožního onemocnění.

Atopická dermatitida

Ekzém neboli atopická dermatitida je kožní onemocnění, které se projevuje následovně:

  • suchá a šupinatá vyrážka na kůži, která je začervenalá, hnědá nebo zbarvená do šeda
  • silné svědění kůže
  • malé hrbolky, ze kterých může v některých případech unikat tekutina
  • silná vrstva suché a popraskané kůže

Ekzém se většinou vyskytuje u malých dětí, zhruba u poloviny z nich ale v dospívání zmizí. Existuje hned několik spouštěčů příznaků tohoto onemocnění a zatím na něj bohužel neexistuje žádný lék. Jedním z těchto spouštěčů je i kombinace suchého zimního vzduchu a vytápění, která může naši kůži vysušit.

Mezi spouštěče ekzému se řadí mimo jiné také infekce, stres, faktory dráždící naši pokožku a vystavení se alergenům, jako je prach nebo zvířecí srst.

Jak se ekzému v zimě jednoduše zbavit?

V boji proti symptomům ekzému v chladných zimních měsících vám pomůže mimo jiné i vyhnout se horkým koupelím. Dlouhá relaxace v horké vodě totiž může naši pokožku vysušit. Pokud se ale bez horké vany zkrátka neobejdete, přidejte do ní přípravky, které vaši pokožku zhydratují, a snažte se čas, který koupelí strávíte, omezit na minimum. 

Po koupeli nebo rychlé sprše vaši pokožku ručníkem nedrhněte, ale vodu jen jemně vysušte přiložením ručníku k pokožce. Vyhnete se tak jejímu podráždění. Poté se nezapomeňte natřít hustým hydratačním krémem, skvělou volbou je mimo jiné i obyčejná vazelína.

Zaměřte se také na používání sprchového gelu, který vaši pokožku nebude iritovat. Vyhněte se zejména přípravkům, které obsahují parfemaci, barviva nebo alkohol. Ideální je vyměnit dokonce i váš prací prášek a aviváž za jejich alternativy pro citlivou pokožku.

Ekzém mohou zhoršit dokonce i některé typy materiálů. Při koupi oblečení se proto raději vyhněte nylonu, vlně a podobným typům textilu. Zaměřte se spíše na bavlnu a další materiály, které vaší pokožce umožní dýchat.

Pomůže vám také zakoupení zvlhčovače vzduchu a pití dostatečného množství vody. Kombinace dodržování pitného režimu a zvlhčování okolního vzduchu je účinným způsobem, jak bojovat proti symptomům ekzému. Studie dokazují, že zmírnit příznaky tohoto nepříjemného kožního onemocnění vám pomůže i vitamín D.

Zdroj: HealthlineMassachusetts General Hospital

KAM DÁL: Nadýmání: Jak se nepříjemného pocitu spolehlivě zbavit.