Zázračné chilli papričky: Podle vědců dokonce pomáhají i proti rakovině

Čili papričky obsahují látku zvanou kapsaicin, která blahodárně působí na zažívání, ale i ničí rakovinné buňky
  |   zajímavost

Tato pálivá pochoutka je oblíbenou součástí mnoha jídel po celém světě. Je pravda, že se hodí téměř do jakéhokoliv pokrmu. To ale není jediný důvod její popularity. Skrývá v sobě totiž látku, která vám může pomoci s celou řadou zdravotních problémů.

Chilli koření je oblíbenou součástí různých pokrmů už stovky let. Používá se k jeho okořenění a můžete ho nalézt jak v čerstvé, tak i v sušené formě.

Zdravotní benefity chilli papriček zahrnují mimo jiné i boj proti infekcím, chřipce, zlepšení kognitivních funkcí a zlepšení zdraví očí i pokožky, jak uvádí web Conserve Energy Future.

To ale zdaleka není vše. Toto jsou tři nejopěvovanější zdravotní benefity této pálivé pochoutky, o kterých zkrátka musíte vědět.

Pomáhají s trávením a zrychlují metabolismus

Kapsaicin, který tento druh papriček obsahuje, nám může pomoci, dokonce i pokud nás trápí trávicí potíže nebo podrážděný žaludek.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že chilli papričky kvůli své výrazné pálivé chuti mohou náš žaludek ještě více podráždit, opak je pravdou, dokonce můžete s jejich pomocí vyléčit i žaludeční vředy.

V žaludku kapsaicin nejen působí proti jeho podráždění, ale také stimuluje žaludeční šťávy a usnadňuje tak trávení potravy.

Také jako jedno z mála jídel dokáží zrychlit náš metabolismus. To znamená, že pokud se snažíte shodit přebytečná kila, vsaďte na chilli papričky a vaší vytoužené postavy dosáhnete, než řeknete švec.

Ulevují od migrén

Kapsaicin z chilli papriček vám také může pomoci ulevit od bolestí hlavy a dokonce i migrén.

Ve studii provedené americkou akademií, která se migrénami zabývá, American Academy of Neurology, bylo dokázáno, že kapsaicin skutečně může ulevit od nepříjemných migrén i běžných bolestí hlavy.

Snižují riziko vzniku rakoviny

Tyto malé pálivé papričky nám také mohou pomoci v boji proti proti životu nebezpečným nemocím, mezi které patří i rakovina.

Podle americké asociace pro výzkum rakoviny American Association for Cancer mohou kapsaicin a antioxidanty obsažené v chilli papričkách pomoci s léčbou rakoviny prostaty a leukémie.

Tyto látky totiž díky svým jediněčným vlastnostem, mezi které patří i protizánětlivost, dokáží zabíjet některé rakovinné buňky.

Infekce, chřipka a nachlazení

Chilli papričky obsahují celou řadu důležitých vitamínů, patři mezi ně betakaroten, vitamín A i vitamín C.

Všechny tyto látky pomáhají našemu tělu se účinně vypořádat s infektemi a nemocemi tím, že posilují naši imunitu.

Zdroj: Conserve Energy Future

KAM DÁL: Máte vysoký krevní tlak? Tato potravina ho dokáže snížit již za pouhé dvě hodiny.

Klíčová slova: