Žaludeční vředy: Proč jsou tak nebezpečné a jak jim předejít

Žaludeční vředy se projevují nejčastěji silnou bolestí
  |   zajímavost

Žaludeční vředy jsou velmi nepříjemným problémem, který se projevuje zejména silnou bolestí, ale mimo jiné i pálením žáhy a nadýmáním. Naštěstí existují způsoby, jak jejich vzniku alespoň do určité míry předejít.

Otevřené vředy, které se vyvíjejí na vnitřní výstelce žaludku a v tenkém střevě se nazývají peptické vředy a dělí se na žaludeční vředy a duodenální vředy. Jejich nejčastějším příznakem je silná bolest žaludku.

Žaludeční vředy se vyskytují na vnitřní straně žaludku a duodenální vředy se vyskytují na horní části tenkého střeva. Příčin vzniku tohoto bolestivého zdravotního problému může být hned několik. Jednou z nejčastějších příčin vzniku peptických vředů jsou infekce bakterií helicobacter pylori nebo dlouhodobé užívaní některých typů léků, mezi které patří mimo jiné také ibuprofen.

Lidé se často domnívají, že tyto vředy může způsobit také stres a kořeněná jídla, to ale není pravda. Tyto faktory sice nemohou způsobit vznik peptických vředů, ale mohou zhoršit jejich příznaky.

Symptomy žaludečních a duodenálních vředů

Mezi nejčastější příznaky tohoto problému patří:

  • silná bolest žaludku
  • pocit plnosti
  • pálení žáhy
  • nevolnost
  • nadýmání
  • časté říhání

Někdy se u pacientů, u kterých se peptické vředy vytvořily, může objevit také zvracení, nevysvětlitelná ztráta hmotnosti, problémy s dýcháním, tmavé zbarvení stolice a další symptomy.

Prevence vzniku žaludečních a duodenálních vředů

Pokud chcete snížit pravděpodobnost vzniku peptických vředů, je nutné, abyste se účinně chránili před infekcemi, které patří mezi nejčastější příčiny vzniku tohoto typu vředů.

Nezapomínejte si proto často mýt ruce vodou a mýdlem a vyhněte se konzumaci jídel, která nebyla dostatečně propečená.

Vyhnout bychom se měli také nadměrnému užívání prášků proti bolesti. Pravidelné užívání léčiv, jako je ibuprofen, totiž může vést ke vzniku žaludečních nebo duodenálních vředů. Ideální je tedy pokusit se s bolestí bojovat přírodní cestou.

Jak se zbavit bolesti bez léků z lékárny najdete zde.

Zdroj: Mayo Clinic, National Health Service

KAM DÁL: Rakovina slinivky: Jaká je jedna z prvních příčin této nemoci?