Vyhněte se sušení prádla v koupelně. Jaké místo je naopak ideální?

Ideální je sušit prádlo mimo naše obytné prostory, např. v garáži či v prádelně
  |   zajímavost

Během léta je sušení prádla poměrně jednoduché, stačí ho jen odnést na šňůru na zahradu, popřípadě ho pověsit na balkón, kde do několika desítek minut uschne. Na podzim se ale tento úkon stává mnohem složitějším, a to zejména pro ty, kteří chtějí ušetřit na energiích.

Jedním z těch nejjednodušších způsobů, jak v podzimních a zimních měsících usušit prádlo, je sušička. Ta ale patří k domácím spotřebičům, které k provozu potřebují obrovské množství energie.

Náklady na život se ale neustále zvyšují a většina lidí se tak snaží ušetřit, kde se dá, tedy i na sušení prádla. Zakoupení sušičky nebo její používání tak pro celou řadu domácností nepřipadá v úvahu.

V podzimním počasí ale nejde ani rychle a jednoduše sušit prádlo na zahradě či na balkóně. Dokonce i mimo časté přeháňky může být totiž v tomto období venku tak vysoká vlhkost vzduchu, že bychom na usušení našeho prádla s největší pravděpodobností čekali donekonečna.

Jak předcházet vzniku plísně?

Domácnosti, které nevlastní sušičku nebo ji kvůli vzrůstajícím cenám energií nechtějí používat, tak většinou suší prádlo na sušáku uvnitř jejich domu či bytu. To sice není žádný problém, je ale nutné dodržovat určitá pravidla. Například bychom se měli některým místnostem v domě či bytě při sušení prádla vyhnout, abychom předešli vzniku plísně.

Sušení prádla uvnitř není tím nejideálnějším řešením, protože vyprané oblečení při jeho sušení do vzduchu uvolňuje určitou míru vlhkosti, která zvyšuje riziko vzniku plísně. Při sušení oblečení uvnitř je tedy nutné dbát na to, aby byly místnosti, ve kterých prádlo sušíte, dobře odvětrávané. Postačí v nich i jen pootevřít okno.

Nikdy bychom ale neměli sušit vyprané oblečení v koupelně. V této místnosti je totiž ve většině případů mnohem větší vlhkost vzduchu než v ostatních částech domu či bytu. Spolu s vlhkostí vzduchu se zvyšuje i pravděpodobnost vzniku plísně, rozhodně tedy nechceme sušením prádla v koupelně vlhkost vzduchu ještě navýšit.

Jak se zbavit plísně v koupelně najdete zde.

Sušení oblečení v koupelně by navíc kvůli zvýšené vlhkosti vzduchu v místnosti zabralo mnohem více času.

Ideální je umístit sušák s vypraným prádlem zcela mimo naše obytné prostory. Pokud máte garáž nebo prádelnu, můžete oblečení sušit tam. Ne všichni ale mají tuto možnost. Pokud jste tedy nuceni sušák s oblečením umístit do vašeho obýváku, ložnice, kuchyně nebo chodby, ujistěte se, že je daná místnost dobře odvětrávaná.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jak se rychle zbavit oparu: Pomohou vám běžné ingredience, které už máte doma.