Polštářový vrah: Pro luxus vraždil seniorky. Ve vězení se oběsil pomocí tkaniček od bot

Ilustrační foto
  |   zajímavost

V touze po penězích mu padaly za oběť nevinné seniorky, které vraždil v jejich vlastních domech a udusil je polštářem. Jejich postel se pak snažil naaranžovat tak, aby to vypadalo jako přirozená smrt. Nezapomněl stařičké dámy také okrást. Za oběť mu padlo nejméně 23 lidí, ačkoliv samotný vrah se nechal slyšet, že jich bylo nejméně 150. Pokud by to měla bývala policie podložené důkazy, byl by to francouzský vrah s nejvíce oběťmi.

V prosinci 1960 se v severovýchodní Francii narodil sériový vrah Yvan Keller. Některé zdroje uvádí, že jeho otec ho nutil přispívat do rodinného rozpočtu právě malými krádežemi, chlapci to tak přišlo vlastně normální a v dospělosti pokračoval v kriminální činnosti dál. Poprvé byl odsouzen už v 17 letech k 10 letům vězení. Přepadl tehdy dvě starožitnictví. 

Pro sousedy to byl milý chlapík

Celý život se honil za penězi a byl to jeho primární zájem. Chlapec, který vyrůstal v rodině potulných košíkářů, se vždy bál nedostatku. Když ho propustili z vězení, tvářil se, že žije naoko spořádaný život. Dokonce si založil menší zahradnickou firmu a sousedé ho milovali. Rádi o něm říkali, že jde o milého a pokorného člověka, kterého vždy rádi potkají. Nevěděli ale, že například svou partnerku nutí k prostituci, aby mohl sám nezřízeně utrácet. Jeho největší vášní byly sázky na koně a hazardní hry. Jeho partnerkou byla tehdy Marina Passantová, která vypověděla, že si ji úplně podmanil. 

Možná právě u zahradnické firmy začal jeho krvelačný hon na seniorky. Ty si ho najímaly, aby jim pomohl s venkovními pracemi. Šlo většinou o ženy movité a některé mu padly za oběť. Na další mu měl dávat tip komplic, který však měl předpokládat, že je „pouze“ okradou, nikoliv, že je Keller zabije.

Udal ho vlastní bratr

Vyšetřování komplikoval fakt, že hned několik vražd bylo klasifikováno jako přirozené úmrtí. U některých například lékař potvrdil zástavu srdce spojenou s velkým strachem a stresem, vražda však tehdy nikoho nenapadla. Až později si jedna z pozůstalých všimla, že v domě chybí klíče a karta k účtu, ze které se někdo opakovaně pokoušel vybrat peníze.

Dokonce měla policie jasný tip – Kellera označil jeho komplic. Zdál se jim ale „příliš“ dobrý. Modus operandi mu vynesl přezdívku polštářový vrah. Ukázal se totiž jako velmi účinný způsob, jak vraždu zamaskovat. Nebral také nikdy žádné cennosti, u kterých by si někdo další hned všiml, že tam nejsou. Nenechával za sebou v podstatě žádné stopy

V roce 2003 ho přišel udat dokonce jeho bratr. To vedlo nakonec k vyšetřování, které vyústilo v Kellerovo zatčení. V roce 2006 se oběsil ve vězení na tkaničkách od bot.

Zdroj: wikipedia.org, denik.cz, novinky.cz

KAM DÁL: V seriálu Dobré zprávy hraje ráznou holku. Ve skutečnosti má Natálie Halouzková na muže specifické požadavky.